Leve med sykdommen

Reaktiv hypoglykemi gir store problemer i hverdagen for den som er rammet. Dette skyldes spesielt de psykiske symptomene som er vanlig ved denne sykdommen. Jeg har samlet noen eksempler på denne siden som kan være til hjelp både for å finne sykdommen og å leve med sykdommen. For mange er det en trøst at andre har hatt det på samme måten.

I 1983 skrev den danske legen dr. Aage Warming-Larsen boken ”Manio-depressiv eller fejlernæret”. I boken forteller Warming-Larsen om pasienter som har blitt behandlet for hypoglykemi og galle-besvær: ”Mange av dem har vært innlagt på psykiatriske avdelinger eller gått til fast behandling hos psykolog eller psykiater og har følt seg helt slått ut, fordi de fikk diagnosen ”psykisk syk”. Og så er de kommet seg etter at de har fulgt en kostholdsplan og som fjerner symptomene og årsakene til dem. Og dermed har de kunnet ta tilværelsen opp igjen, for det er jo ikke ukjent, at en diagnose, som forteller om psykisk sykdom, kan virke selvforsterkende, så at en pasient føler seg fristet til å gi opp alt, ”for det er jo nervene det er noe galt med”. Mange av de psykisk syke som altså bare var feilernærte, er vendt tilbake til jobb og familie og venner, raskere, sterkere og gladere enn før.”

I USA gikk det inflasjon i diagnosen en stund og en forsker (Rynearson) overdrev voldsomt og hevdet at millioner av mennesker led av denne diagnosen Reaktiv hypoglykemi. Dette kan være årsaken til at mange leger er skeptiske til diagnosen. Dr. Silje E. Pedersen ved lommelegen.no mener at kun 5-10% av de som oppsøker legen grunnet Reaktiv hypoglykemi faktisk har sykdommen. Dette er et tall som kan bestrides. Sykdommen er vanskelig å påvise, og til syvende og sist er det pasientens opplevelse av bedring som avgjør behandlingen. Hvis diett fører til bedring er det stor sannsynlighet for at det er riktig diagnose.

Professor Thomas Nielsen, Århus, uttalte til radiomagasinet Lexicon: ”Lavt blodsukker påvirker først og fremst de mest utviklede, styrende lag i hjernen og setter dem så ut av funksjon, ”styringen” overføres så til de lavere deler av hjernen, som styrer våre følelser, slik at vi i mindre grad blir i stand til å beherske dem, og voldsomme agresjoner kan oppstå – eller det motsatte!

Forskeren Rynearson krever at følgende skal være tilstede for å stille diagnosen Reaktiv hypoglykemi:
1. Lav konsentrasjon av blodsukker i blodet
2. Symptomene det klages over, skal skyldes det lave blodsukkeret
3. Symptomene skal lettes ved inntakelse av føde eller sukker.
4. Den foreliggende form for blodsukker skal kunne reproduseres

Noen former for hypoglykemi kan opptre flere timer etter et måltid (reaktivitet), andre typer kan opptre midt på natten eller rett før morgenmåltidet.

Warming-Larsen hevder å ha rettet opp en rekke feildiagnoser som egentlig skyldes lavt blodsukker (og/eller galdebesvær): Depresjon, manisk-depresivitet, alkoholisme, schizofreni og en rekke diffuse tilstander.

Warming-Larsen forteller om en 31-årig kvinne som kommer til alminnelig helseundersøkelse. ”Klager over tretthet, dårlig humør –siste 12 år massive depresjoner, forverret de siste to-tre år. Uten jobb i godt over to år etter råd fra overlege i psykiatri”. Hun forteller også om tilbøyelighet til sjokolade og slikt når hun har følt seg utbrent i tretthet og depresjon. Hun blir blant annet behandlet med diett og to år etter er hun frisk og i full jobb.

Videre forteller Warming-Larsen om en 32 år gammel mann som har vært behandlet som manisk depressiv. Pasienten behandles for gallebesvær, og med diett mot lavt blodsukker. Pasienten regnes som helbredet. En kvinne har vært innlagt på psykiatrisk sykehus med mistanke om schizofreni. Kvinnen er lett overvektig, og har hatt en stor tilbøyelighet for søtt. Blir behandlet med 3 måneders lavglykemisk kost. Pasienten ble frisk.

På Lommelegen.no er det et par spørsmål knyttet til Reaktiv hypoglykemi. En pasient spør slik:

Jeg har lenge har vært plaget av lavt blodsukker. Blir uforholdsmessig slapp og kvalm hvis det går for lang tid mellom måltidene. Av en eller annen grunn virker det også som om blodsukker faller etter lunsj. Jeg er tidvis så slapp og kvalm at jeg har problemer med å få gjort det jeg skal på jobb. Har lurt på om jeg spiser feil, til tross for at jeg har et sunt kosthold med mye grønnsaker og lite ferdigmat. Er det mulig at kroppen min produserer for mye insulin pga. av inntak av pasta, brødmat og hvitt mel?

Lege Silje E. Pedersen skriver blant annet i sitt svar: Reaktiv hypoglykemi er antakelig den vanligste årsaken til hypoglykemi hos personer som ikke har diabetes. Reaktiv hypoglykemi forårsakes av at bukspyttkjertelen skiller ut en stor mengde insulin ved et karbohydratrikt måltid, der insulinmengden i blodet holder seg høy lenge etter at måltidet er inntatt. Personer som ”normalt” har et stort behov for insulin (for eksempel overvektige og personer som har aldersdiabetes i familien) er spesielt disponert for reaktiv hypoglykemi. Ved utskilling av store mengder insulin, vil blodsukkeret synke raskere og mer uttalt, slik at man kan få symptomer på hypoglykemi. Ved reaktiv hypoglykemi er endring av kostvaner den viktigste behandlingen.

Dr. Brynjulf Barexstein, allmennlege ved lommelegen.no skriver dette om Reaktiv hypoglykemi: Der er ingen medisiner eller endelig kur mot dette, da det knapt kan kalles en sykdom, men mer en tilstand som følge av overaktivt / for mye insulin.
Der er imidlertid gode løsninger på problemet, og det handler ene og alene om kost.
Kunsten består i å velge matvarer som gir minst insulinrespons i kroppen etter måltidet, da det altså er insulinet som gir deg symptomene.

Jeg tar med en siste sykdomshistorie her:

”Symptomene startet da jeg var 17-18 år. Skjelving ved inntak av større mengder sukker gjerne sammen med pizza etc. En lørdag fikk jeg en slags føling, men forstod ikke helt hva det var. Lå og skalv og følte meg svært uvel. Når dette oppstod tok jeg glukose som stabiliserte følelsen.

De siste 5 årene har jeg med jevne mellomrom hatt slike opplevelser gjerne knyttet til stressperioder. Høsten 2003 studerte jeg dobbelt (forberedende ved siden av). Jeg tror det var samme kveld eller noen dager etter ex-phil fikk jeg en svært ubehagelig opplevelse. Jeg var hos noen venner og jeg fikk en følelse av at kroppen ”var ute av kontroll”. Vedvarende skjelving som gikk opp mot en topp. Jeg visste ikke den gang hva jeg skulle gjøre og det roet seg utover kvelden.

De samme årene har vært preget av høyt stressnivå og stor arbeidsmengde. Flere av semestrene har jeg hatt opp mot 50% jobb ved siden av studier, fulle helger og sammenhengende uker uten spontane ”frikvelder”. Jeg har i disse periodene ofte hatt følgende symptomer: Skjelving (spesielt ved leggetid), ekstra hjerteslag (kjennes som om hjertet slår et ekstra hardt slag eller ”henger seg opp”), av og til tungt å puste/hyperventilering, uro i hele kroppen, rastløshet, svimmelhet, dårlig konsentrasjonsevne.”

En sykepleier fra Fredrikstad med sykdommen fortalte følgende bilde som hadde hjulpet henne gjennom sykdomsforløpet. Hun så for seg en trapp. Hver gang hun følte seg en del bedre hadde hun kommet opp på et nytt trinn. Alle vil gjerne komme til toppen med en gang, men man er bare kommet opp på et nytt trinn, og må klatre tålmodig til man er helt frisk.

Andre gode råd for å komme seg godt igjennom sykdommen er å ha en fortrolig samtalepartner som ikke setter historien i tvil. Tenk positivt! Andre har hatt det som deg og er blitt frisk. Gå gjerne daglige turer og sørg for å ha en fast døgnrytme. Dette hjelper også til å spise regelmessig.

Bidra gjerne med egen historie eller spørsmål i kommentarfeltet under. Skriv kort det du har på hjertet!

Reklamer

48 thoughts on “Leve med sykdommen

 1. Så lenge jeg kan huske har blodsukkeret mitt vært ustabilt – det ble i grunnen en livsstil.
  Etter en fysisk økt ble jeg nesten alltid skjelven, kvalm, svettet og følte at jeg stod ved siden av meg selv. Samtidig kunne jeg bli fryktelig sint.
  Da måtte noe puttes i munnen for å stabilisere dette. Sjokolade, brød what ever. Jeg ble hysterisk. Disse droppene kunne også komme om natten – mannen min sto gjerne opp og laget mat til meg:) Ustabilt humør hadde jeg også, oversensivitet, noe deppresiv…
  Så kom jeg til en dame som driver med psykomotorisk trening (jeg har vonde muskler også). Der lærte jeg om kost. Har nå kuttet ut gluten o g melk. Hevelsen i kroppen mindre allerede etter 4 uker. Jeg drikker herbalife om morgenen pluss herbalife kosttilskudd for å stabilisere blodsukkeret. Dette fungerer veldig bra. Jeg spiser ost og drikker melk fra geit – rismelk fungerer også fint. Spiser glutenfri havre og baker glutenfritt brød. Masse vann, frukt og grønnsaker + nøtter. Livet mitt har forandret seg, jeg har ikke dropp lenger – men kjenner faktisk sult uten påfølgende skjelvinger etc! En fantastisk rar følelse. Så kanskje jeg faktisk har hatt reaktiv hyperg.

 2. Hei.
  I min ungdom fikk jeg konstatert for lavt blodsukker, men fikk beskjed om at det var ikke noe å gjøre med.
  Siden har jeg fått høre at det var «nerver».

  Har stridd med dette problemet hele livet til jeg nå er over sytti.
  Det var veldig godt å finne dette nettstedet og lese om det.
  Har tenkt å legge problemet fram for fastlegen neste gang, og håper på god og riktig respons.

  Har også tenkt å legge om kostholdet, og prøve dr. Lindsbøker.

 3. Jeg har fått konstatert «sykdommen» hos lege, og er blitt flinkere til å passe på å spise ofte nok slik at skjelvingen ikke rekker å dukke opp. Men problemet er at jeg i tillegg er en «supersmaker», (sensitive smaksløker flere steder på tungen) og dermed ikke liker ting som øl, vin, te, grønnsaker, og smaker som ligger i ytterpunktene av smaks-skalaen. Hva gjør man med kosten når man ikke klarer å spise grønnsaker? Noen som har noen gode råd?

 4. Etter å ha lest litt her etter nettopp hatt et anfall, så har jeg 100 % skjønt at det er dette jeg har. Svært ubehaglig kan man si det mildt. Hvilken mat bør man spise og hvilke mellommåltider bør man spise? Epler, banarer?

 5. Akutt kan det hjelpe med frukt eller sjokolade, men det anbefales noe som gir bedre balanse slik at anfallet ikke kommer tilbake (det er fryktelig behagelig, som en føling bare at kroppen tar seg igjen uansett om den får sukker / karbohydrater eller ikke. Det er derfor ikke farlig om man ikke har diabetes). Nøtter, yoghurt uten sukker, knekkebrød, skinke etc. er glimrende alternativer!

 6. Hei! Min lege trodde meg ikke når jeg beskrev mine syptomer. Så dro jeg til Volvat i Fredrikstad og fikk meget god hjelp. De kunne ikke med sikkerhet påvise at det var dette, men han anbefalte meg og følge diett som er beskrevet her. Er det noen andre steder man kan henvende seg til for enda mer hjelp?

 7. Jeg har nettopp et slikt anfall. Sitter her med cola og jordbær. Det har roet seg nå. I natt fikk jeg først et anfall deretter begynte jeg å riste ukontollert. Jeg hadde ingen kontroll og kunne ikke en gang rope etter hjelp. Neste morgen har jeg glemt alt, for jeg kom på det tidligere i dag.
  Problemet er at jeg ikke vet hvor jeg skal gå, ingen tar det på alvor.
  Jeg har begynt på diett av Andre grunner, men synes ikke det hjelper på «følingene» jeg har.

  Må ha cola i vesken slik at jeg kan ta meg en slurk..

  Er det Andre som rister om.natten ?

  • Hei.Har fått konstantert reaktiv hypoglykemi av lege på medisinsk avd på sykehuset jeg tilhører.Gå til legen din,og be om å få tatt en glukose-intoleranse-test.Da begynner hjulene å rulle i systemet. Jeg har vært til ernæringsfysiolog,og kosten som hjelper erhelt lavkarbo-kost.Lykke til

   • Til Ingunn: Dette var interessant! Du tok altså den toleransetesten, og hva viste den? Etter hver halvtime eller bare etter to timer? Tok den testen i dag, men vet ikke resultatet. men etter 3 timer gikk jeg helt tom, bls sikkert nede i 3 %.
    Men da legen så ditt resultat foreslo hen altså RH? Og du helbreder deg med endret kosthold?
    Bror

 8. Evelina: jeg skjønner at dette er skrekkelig ubehagelig. «Følingene» kan skyldes forskjellige sykdommer, men hvis du har tatt nødvendige blodprøver og dette ikke viser tegn til sykdom er det ikke farlig. Håper du finner ut av det… Finn en god lege!

 9. Jeg ble helt frisk etter at jeg begynte å spise lavkarbo-mat. Anbefales! Sukkersuget er borte, og energien er tilbake. Aldri hatt det bedre 🙂

  • Utrolig takknemlig for at denne siden ble vist meg i dag gjennom en gammel arbeidskollega . Her er det mye jeg kjenner meg igjen i , og jeg som trodde at skjelvinger , tungpust , gråtetokter , plutselig tristhet , og depresoner .
   kom av medisiner! Dette burde vært opplyst til alle psykologer/ psykiatere / leger i psykiatriske klinikker, og opplyse de at pasihenter som søker hjelp. I en vanskelig situasjon , ikke er erfaringene og følelsene de sliter med , men kan rett og slett være feilernært , slik at de kan gi rett diagnose , i stedet for piller!
   Allle helse innstanser burde blitt opplyst om dette . Er belønningsmaten forbudt å spise til daglig ?

   Kan mennesker som er transplantert. Organ , og som bruker. Immundeppresiva medisiner , som har slike symptomer som reaktiv hypoglylkemi bruke lavkarbo diett ?
   Mvh . Ragnhild

 10. Hei Morten
  Tusen takk for ditt bidrag ad reaktiv hypoglykemi. Det var en lettelse å endelig finne en diagnose etter alle symptomene som jeg har hatt den siste tiden. Har hatt en del helseproblemer det siste året som har ført til mye bekymringer og stress med mindre fysisk trening og høy sympatikus aktivitet. Denne overdrevne mentale (fright and flight) beredskapen fra kroppens side har nok gitt bukspyttkjertelen min en del julig og skapt ubalanse i sukker/insulin responsen. Forstår nå at angsten og depresjonene mine kan være utløst av dette og jeg har nettopp begynt en lavkarbo diett som angitt på din side med hyppige måltider. Kjenner at det hjelper allerede! Har også hatt god nytte av denne siden: http://www.alternativementalhealth.com/articles/hypoglycemia.htm

 11. Tusen takk for denne bloggen. Jeg har selv cøliaki og har så lenge jeg kan huske hatt de symptomene du beskriver i perioder, spesielt om jeg har spist mye sukker eller gått lenge uten mat. Nå prøver jeg dine råd og merker stor bedring bare etter få dager. Takk!

 12. Hei! Jeg har i flere år i perioder slitt med følelsen av lavt blodsukker. Jeg blir fort skjelven bare en time eller to etter måltid. Noen ganger er blodsukkeret under 4 mens andre ganger er det normalt. Det hjelper alltid å spise og banan er veldig bra. Har alltid tenkt at jeg er allergisk mot sukker da jeg alltid blir skjelven etter sukkerinntak og føler at blodet bruser. Ligger diabetes 2 i familien. Når jeg får såkalte anfall raser pulsen av gårde og jeg skjelver som et aspeløv. Har til og med blitt utredet på hjerteavdelingen på volvat i tilfelle hjertefeil. Ingen ting funnet her og det er frustrerende og ikke vite hva det er. Jeg har i 17 år slitt med angst og har i perioder panikk angst. Er helt sikker på at disse symptomene ikke er på grunn av angst da jeg alltid blir bedre av å spise. Problemet er at jeg føler ingen tar med på alvor på grunn av min angst historie. Hadde et skikkelig heftig anfall i natt og det var da jeg kom over denne diagnosen på nett. Var som å lese om meg. Rask puls, skjelving, følelsen av forvirring og brusing i blodet. Hadde spist masse sjokolade 3 timer før anfallet. Målte blodsukker og tenkte at det var høyt, men det var kun 4.5. Synes det var veldig lavt med tanke på inntak av sukker og tenkte at anfallet kom på grunn av hurtig fall i blodsukker, men likevel ikke lavt nok for at anfallet var føling. Mitt spørsmål er om jeg kan ha reaktiv hypoglykemi? Hvor lavt må blodsukkeret være for at man skal få slike føling anfall? Kommer dette anfallet på grunn av hurtig dropp i blodsukker selv om ikke blodsukkeret er veldig lavt eller må blodsukkeret være under 3 eller 4 ved slike anfall for at man skal få diagnosen? Problemet mitt er at symptomene er der selv om blodsukkeret ikke alltid er lavt.

 13. Mitt korte svar er at man ifølge den legen som har kvalitetssikret denne siden, ikke trenger å ha målbart lavere resultater på blodsukkermålingen. Det vil si at skal man påvise RH med blodprøver, må man ta avanserte tester med PEP-tider/sukkerbelastning etc. Dette er noe du kan undersøke med legen din. Siden du har diabetes 2 i familien (det har også jeg), vil jeg råde deg til å følge rådene i dietten som du finner over, håper du får hjelp av den! (Ps. Banan inneholder også mye sukker i form av fruktsukker. Det er derfor naturlig at det bedrer blodsukkeret, men mest på kort sikt. Hvis du føler deg dårlig kan du prøve en kombinasjon av langsomme karbohydrater, fett og protein (feks avocado eller knekkebrød med skinke og smør etc.) Lykke til!

 14. Etter lavkarbo diett sliter jeg med masse ting. Økt magesyre og sure oppstøt med magesmerter som ikke gir seg. Før middagen skjelver jeg på hender og etter middag også er det samme. Og ike snakk om man har fått mye humørsvinging . Lavkarbo virkelig gjorde min kropp helt ubalanse som det tar langt tid å bygge oppi igjen. Atkins diett er samme som lavkarbo og er forbudt i andre land. Synest at det er rart at slik diett er lovlig i Norge.

 15. Hei! Strenge lavkarbodietter av typen Atkins har jeg ingen erfaring med og er klar over kritikken. Jeg kan kun anbefale den kostplanen som ligger på disse sidene og dr. Fedon Lindbergs kostråd. Men dette er primært viktig for de som har livsstilssykdommer som Reaktiv hypoglykemi og Diabetes. Vh Morten

  • Hei, spennende side, dette her. Selv har jeg fått påvist reaktiv hypoglykemi, selv om legene (dietetiker) på Ullevål ga svært liten hjelp. Bøkene om sonedietten, skrevet av Dr Barry sears, har hjulpet meg gjennom de verste periodene. Noen ganger kan jeg spise nesten hva jeg vil, andre ganger blir jeg matt og skjelver om jeg spiser mye karbohydrater.
   Jeg har blitt sett på som en hypokonder av mange, selv om endel av dem har innsett at jeg kanskje ikke bare faker når de har sett meg besvime, noe jeg gjør titt og ofte (var oppe i 3-5 ganger i måneden, men har klart å forstå kroppen min så det er litt mer sjelden nå, selv om jeg fortsatt ikke får kjøre bil grunnet besvimelser).

 16. Jeg vil dele et tips om en bok som har svart mange spørsmål den er på dansk, skrevet av Martin L. Budd- Lavt Blodsukker, en oversett civilisationssygdom.

 17. Hei.
  Jeg leser her for å prøve å finne andre likesinnede som meg. Ser at også her er det forskjellig fra hvordan jeg har det. Jeg både får angst og depresjon av å spise sukker. Jeg styrer også unna gjær, hvetemel, melkeprodukter. Jeg får ikke skjelvinger, men to timer etter å ha spist sukker får jeg prikkinger i armene.. Nummenhet, nesten følelsen av at de sovner. Kan også komme i beina. Men siden jeg får dette ETTER å ha spist sukker og ikke før, så er det kanskje ikke det samme? Noen som vet?

 18. Dette har vært en STOR OPPDAGELSE FOR MEG!! Etter å ha blitt avvist av lege etter lege, gått til psykolog og til sist knekt så sammen at jeg la meg inn på psyk, ble jeg henvist til en homeopat som nevnte dette ordet hypoglykemi for bare noen dager siden.
  Det satte et slikt sjokk i meg, men når jeg slumpet over denne siden, ser jeg jo at hun har helt rett. Jeg har ligget inne på studenthybelen og vært så syk og slapp ,og hatt dødsangst oppover ørene.

  Angående symptomer, så har jeg dem alle. Særlig rastløshet/uro! Blir dårlig av brød (kan spise litt 100 % grovt) og melk tåler jeg ikke. Slet veldig med magevondt og luft i magen. Har også svært høy forbrenning, så hvis jeg går i mer enn fire timer uten mat, så får jeg panikkanfall/føling/sjokk, og har da ofte fått kjeks, etc, noe som ikke gjorde saken så mye bedre.
  Jeg merker ofte skjelvinger og prikking i armer og bein før «følingen» og veldig rastløshet og hodepine. Dessuten svimmelhet.

  Er det noen som har prøvd homeopatmidler mot dette?

 19. Min datters historie…
  Som to åring opplevde vi det første anfallet, Hun ville ikke våkne, hun var blek, og hjertet slo så hardt at hele overkroppen dirret. Full fart til akutten, hvor de sjekker henne opp og ned, tenker forgiftning, tenker borelia, alt mulig. Helt til en sykepleier sier de må måle blodsukker, og det viser 1,2. En natt på sykehus, og en samtale med lege som sier hun hadde spist feil mat da hun hadde fått lasagne til kveldsmat…. Javel, ut av sykehuset med en følelse av å være dårlige foreldre…
  Tre uker senere opplever i det samme, og nå blir vi tatt alvorlig, og jenta vår får oppfølgingen hun trenger. Tre år senere, og mange sykebesøk senere, får jenta vår diagnosen cøliaki, og da mener legene at riktig kost vil endre hele sykdomsbildet.
  Vi ser at hun blir friskere, legger på seg og smiler mer. Men hun har fortsatt disse anfallene, og nå har hun blitt så stor at hun kaller det skjelvesyka. Men anfallene kommer ikke like ofte som før, og vi ser de i sammenheng med sykdom og etter hun har tatt seg helt ut i forbindelse med trening eller annen aktivitet. Eller så har tanken min vært at kanskje hun har blitt mer vant til å leve med ubehaget. Jeg ser at jeg kanskje burde kontakte lege igjen, og få en diagnose på papiret liksom, blir enklere for andre å forholde seg til når man har en diagnose.

  Symptomer:
  Skjelvinger, irritabel, hjertebank, angst for å være alene, magevondt, gråtetokter, kvalme, oppkast, hunger, og i verste fall tap av bevissthet.

  Min datter er i dag 10 år, og lever ett aktivt liv, noe som kan være litt problematisk når hun etter en økt med to timer turn, kan risikere å bli liggende hele dagen derpå og være helt totalt utslitt. Turer med skolen kan også være ett problem, da hun kan bli så sliten og sint at hun helt mister motet når de skal gå hjem igjen. Mange utfordringer i hverdagen, spesielt når man har cøliaki, og sliter med blodsukkerreguleringen i tillegg.

  Hilsen fortvilet mamma.

 20. Hei!

  Jeg har i flere år nå slitt med alle disse symptomene som dere snakker om. Er per i dag på AAP, fordi jeg ikke fungerer så godt i hverdagen. (Har i tillegg fibromyalgi)

  Jeg har i lengre tid følt meg rar etter inntak av sukker, men ikke skjønt sammenhengen før etter jeg ble skikkelig syk av det, og begynte å forske litt på hva årsaken kunne være. Legene bryr seg KUN om psyken og at jeg ikke har diabetes, noe jeg vet – dette er jo det motsatte! Kjenner meg helt fortvilt etter 2 år inn og ut av legekontorene! Prøver en siste gang å få hjelp hos legen, før jeg evt må takke ja til konsultasjon hos Fedon-klinikken.. Skremmende at legene kan så lite om ernæring – tenk så mange som kunne fått hjelp, i stede for å bli pakket full av tabletter for annet fjas de tror feiler en…

  Jeg sliter med å finne balansen i kosten. I perioder har jeg det ok, men andre perioder har jeg det helt forferdelig, med samme kost… Har gradvis trappet veldig ned på karboinntaket, og ligger rundt 80 g karbo per dag nå..

  Er alltid sulten 3 timer etter måltidsinntak, og når blodsukkeret begynner å synke, produserer jeg noe voldsomt med luft, som gjør at jeg sliter med pusten og hjerterytmeforstyrrelser. Det blir alt for mye trykk under ribbeinsbuen…. Andre som kjenner seg igjen??

  Nå håper jeg legen tar meg på alvor, for jeg vil virkelig ut i arbeidslivet igjen. Aller mest bare føle meg normal igjen!

  Hilsen en konstant sliten og bekymret jente fra nord.

  • Hei på deg. Jeg tror at det med luft er egentlig angst anfall.Jeg får nemlig akkurat det samme.Jeg sliter selv med dette problemet og eneste som hjelper er lav karbo mat.Grunnen er veldig enkel sånn mat er fattig på karboidrater og det betyr at bukspyttkjertelen ikke trenger å produsere mye insulin da blodsukkeret ikke stiger så mye.Når blodsukker ikke stiger så mye er det lite insulin i kroppen og da får man ikke lavblodsukker/føling.

 21. Hei. Har slitt med blodsukkeret i mer enn 10 år. Stresskontroll, lavkarbo, trening og nok hvile og søvn holder det i sjakk. Sliter allikevel i perioder med feks firkjølelse og ifm med mensperiode hvor blodsukkersvingningene blir verre igjen og jeg slurer meg gjennom dagen. Erfarer også at småspising gjør det verre, at helger er vanskeligst fordi tidspunkt for måltider endres . Gruer meg til å bli gammel og er engstelig for at reguleringen skal bli slitt over tid.
  Andre som har slike problemer i perioder?

 22. Hei
  Jeg har nettopp kommet hjem etter å ha blitt innlagt på Hjertemedisinsk avdeling for utredning angående tungpust,hjertebank,svimmelhet,slapphet osv.Har vært plaget med dette av og til.De fant ingenting galt med hjertet.Da jeg skulle reise hjem,måtte jeg vente 4 timer på flyet.På den tiden hadde jeg 2 måltider hvordad det siste bare var 1 kopp te og 1 glass Smootie.Da fikk jeg «anfallet» igjen og da forsto jeg at jeg hadde fått lavt blodsukker.Det første måltidet var 1 baguett med egg og laks og 1 kopp kaffe.Måltidene kom antagelig for nært.Begynte og lete på nettet etter informasjon om lavt blodsukker og kom over denne siden.Kjente igjen symptomene som er beskrevet her.Husker jeg fikk det for første gang 14 år gammel.
  Takk til den som opprettet denne siden.

 23. Hei, hva når det ikke lenger hjelper med diett. Når man får stor insulinutskillelse på lavkarbo og også på ketogent kosthold, produserer mye sukker selv! Har trent mye hard styrke men kan ikke lenger trene eller mosjonere pga blir/er lav. Fortvilet

 24. Hei,
  har lest litt på denne siden nå i det siste og syntes at jeg kjenner igjen mange av mine symptomer som «føling»/skjelvinger før/etter mat, sultfølelse 1 til 2 timer etter måltid, følelsen av å se meg selv utenfra, behovet for alltid å ha mat/nøtter/barer i vesken i tilfelle jeg skulle få føling..

  Kan dere anbefale en lege, ernæringsfysiolog etc. i Oslo-området som kan hjelpe meg videre med dette, og lære meg mer om tema/kosthold?
  På forhånd takk for svar.

 25. Tusen takk til deg Morten for at du har laget denne bloggen!

  Etter å ha fått en del uttalte symptomer det siste halve året, og opplevd 3 ekle episoder (hvor det føltes som om kroppen skulle slutte å fungere, og som jeg nå er ganske sikker på skyldtes reaktiv hypoglykemi), har jeg lett med lys og lykte på nett for å prøve å få en forklaring på symptomene mine. Og ble derfor veldig glad da jeg kom over denne bloggen og fant en mulig forklaring på det jeg har opplevd.
  Jeg forstår jo nå at jeg har hatt tendenser til dette hele livet, og jeg skal ta dette videre med legen min.

 26. Hei
  Nå lurer jeg på om jeg kan ha funnet svaret på det jeg har lett etter i mange år. Jeg er nå 31 og har slitt med «episoder» ca 15 år. Med episoder mener jeg skjelving, gelefølelse, hjerte slår så fort og hardt at du kan se brystet bevege seg utenfra, jeg blir svett og klam, får et hardt trykk i hodet og metallsmak i munnen. I tillegg er jeg sånn at jeg må ha mat hver tredje time, ellers blir jeg helt lost, slapp, forvirret og klarer ikke huske ting. Min samboer fleiper med at han må ha nøtter eller liknende med seg i lomma alltid, så han kan gi meg det før jeg blir irritert, fjern og hissig.
  Noen ganger får jeg tristhetsfølelser ut av det blå, og da hjelper skjokolade. Skjokolade hjelper for alt egentlig 😉 jeg har alltid søtsug, og har alltid hatt det, men jeg er ikke overvektig.
  I 10 år har jeg gått til psykiater, pga angst og depresjon. Siste året har jeg vært sykemeldt for utbrenthet, depresjon og angst. I denne perioden har jeg fått tatt masse undersøkelser, både gastroskopi, ekg og blodprøver. Ingen av de viser noe, bortsett fra «litt reflux» som det stod i brevet fra spesialisten som utførte gastroskopien. Han mente at det kanskje var IBS, og jeg har forsøkt å kutte gluten og melk noe som i allefall har gjort at jeg kan ha det uten å få vondt i magen etter et år. Jeg har testet for stoffskifte, melkeallergi, glutenallergi og diabetes og alt så fint ut. På EKG så alt greit ut, bare noen få ekstraslag som visstnok var veldig vanlig. Jeg hadde selvsagt ikke noe anfall med hjerteklapp da jeg tok EKGen, og hjertespesialisten sa at kanskje det er PWP. Jeg vet hverken opp eller ned, og syns det er merkelig at ikke noe av dette henger sammen.
  Jeg går nå på cipralex og wellbutrin noe som gjør underverker på angst og depresjon samt samtaleterapi hos min psykiater hver uke, men får fortsatt disse episodene som jeg kaller det og søtsuget. I tillegg har jeg det siste året hatt hetetokter, og nå er det kun at jeg våkner søkk våt om natten etter at jeg har tatt paracet eller ibux, eller om jeg spiser godteri på kvelden. Og da er det så ille at dyna, puta og madrassen er vått, og jeg ser ut som jeg nettopp har dusjet.
  Jeg vil også nevne at jeg det siste året sliter mye med hukommelsen og konsentrasjonen. Jeg er har et hodet som alltid er på, har alltid tusen baller i lufta og har vært før dette året en som gjerne har fler jobber på en gang, jobbet 12-16 timer om dagen og var alenemor til to små.
  Jeg har en tante med stoffskiftesykdom, to kusiner og en fetter med diabetes og to besteforeldre med aldersdiabetes.
  Kan totalbildet av det jeg har rettes opp med diett? Hvor skal jeg begynne for å finne ut om dette? Jeg har tatt så stor «eu-kontroll» av kroppen dette året at jeg er flau, og begynner å lure om det er normalt å ha det slik?
  Mine to barn på 7 og 5 er også slik at det er livsviktig med gjevn døgnrytme og gjevnlige måltider, ellers blir de veldig emosjonelle, grinete og deppa.
  Skal jeg bare starte diett og se? Eller skal jeg oppsøke noen for å ta noen prøver, i såfall hvem? Dietter er det tusen av, om jeg velger fodmap, ikke kan ha gluten og melk er det jo ikke noe igjen å spise til slutt, hva skal jeg velge?
  Om jeg er i ferd med å finne en løsning som kan hjelpe meg i hverdagen er det nesten for godt til å være sant, og jeg setter utrolig pris på både tips, triks og refs, eller hva som kan hjelpe meg å fungere i hverdagen. Jeg vil jeg vil, men jeg får det ikke til!

  -Christine

 27. Hei !
  Jeg kjenner meg igjen i alle her, men alkohol er ikke nevnt som en erfaring .For meg er alkohol «livsfarig» – jeg blir liggende å skjelve i dagesvis dersom jeg har drukket mer enn to pils. Det nytter ikke med hva jeg spiser når slike reaksjoner oppstår. Det samme inntak av kromtabletter. Krom skal jo være med på å regulere (balansere) både høyt og lavt blodsukker, men jeg ble så syk etter inntak krom i 3 dager at jeg havnet til observasjon på sykehus i 4 døgn. Blodsukkeret holdt seg stabilt (rundt 5), men mine leverprøver ble skyhøye, fikk magekramper og så syner / hallusinerte. Krom er for meg med på å pumpe ut insulin – som blir alt for mye for kroppen å takle selv da jeg produserer for mye naturlig / slik jeg er. Etter jeg helt har eliminert bort alkohol og krom, har det gått helt fint å styre mitt blodsukkernivå. Og jeg spiser helt normal norsk kost og supplerer med tran og store doser c-vitaminer. God bedring til alle sammen !

 28. Hei 🙂 Du så utrulig glad jeg er for å endelig ha «finni mæ sjælv» 🙂 Jeg har ikke funnet svar på mine symptomer tidligere på nett eller blod prøver( har trudd det var jernmanel eller diabetes), å vært såå forbaska sliten og lei, men så dukka blant annet din blogg opp og brikkene kom på plass, ja da kom faktisk tårene fram. Alle disse årene jeg har kallet symptomene mine for !abstinenser(uten å ha «grunn»for å få det) å i voksen alder for føling(uten å ha diabetes) jeg tenker på alle anfall episoder(noen kraftigere enn andre) hvor de jeg har vært i sammen med har lurt, og den vonde misslykkede følelsen av å ikke bli trodd ja ;( alle disse symptomene som blant annet gir meg en crazy ut av mæ sjæl opplevelse samt utmattelse og alt det andre,,helt ille. Ja, jeg er ho som alltid har en banan i veska 😉 å spiser ofte også,,som alltid er sliten og må legge meg tidlig ( sønnen min er nok lei av det) alt for ofte føler meg «gåen» kaputt» svimmel osv. Men er også på topp når jeg er på topp, til det brått er stopp! Ikke gøy når det gir begrensninger på det sosiale liv, har ikke overskudd,eller tenk om jeg blir dårlig i slike settinger osv..nei det ønsker vi ikke, får bli hjemme. Kroppen min opplever seg stresset uten at den behøver det, slik ser jeg det som. Jeg skal få sjekket dette med lege, og kutte ut banana mi kanskje for en stund? å ta fram boka med Fedon så får vi se 🙂 men det var såå godt om jeg kan si det:) å lese at vi er flere å at det faktisk «er noe i det» vi opplever, 🙂

 29. Hei! Veldig fin side dette. Men, jeg lurer på…
  De siste årene har det vært mye frem og tilbake med ekstrem utmattelse, mage/tarmproblemer, rare blodprøveverdier (de mistenkte Addisons på ett tidspunkt, heldigvis var det ikke det) men som «utelukker stoffskiftesykdom», høyt stressniv, «uforklarlig vektøkning» også videre (listen begynner å bli veldig lang). Jeg skriver uforklarlig vektøkning fordi jeg spiser og lever relativt sunt (tåler dårlig raske karbohydrater, så spiser ikke brød, ris, pasta, pizza etc, men mye salat og grønnsaker), balansert med proteiner og fett, lite alkohol, veldig regelmessig trening. Jeg opplever det som at jeg har mye væske i kroppen, men legene vil ikke høre på det øret. Har høyt blodtrykk også. Føler meg som en sliten 100-åring, men er 37. Jeg har over tid blitt mer og mer plaget av akutte dropp i blodsukker, gjerne i etterkant av måltid (1-3 timer etter). Legen har erklært at jeg har reaktiv hypoglykemi. Problemet er at jeg ikke ser hvordan det skal kunne dreie seg utelukkende om reaktiv hypoglykemi, særlig med tanke på kostholdet jeg har? Det er liksom ikke noen raske karbohydrater kroppen kan reagere på, så det er ingen grunn til å sende «insulinhæren». Er det noen andre årsaker til at man går rundt med for mye insulin i kroppen?

  • Hei ! Du sier «veldig regelmessig trening» og «høyt stressnivå». Men spiser du like regelmessig som du trener ? All slags korn er bra før og etter trening – og karbohydrater trenger vi for å ikke føle oss «pladaske». Korn øker også forbrenningen og er vanndrivende og særlig havre bidrar til å senke blodtrykket.

 30. Jeg skjønner hvor du vil henne – saken er at jeg a)blir veldig oppblåst og dårlig av brød, ris etc – det gjør dessuten at jeg blir utrolig fort sulten igjen. Jeg spiser fiber i form av grønnsaker og knekkebrød etc. B) spiser jeg havregrøt f eks kan jeg garantere at blodsukkeret dropper momentant. Så det går ikke. Ja, stresset i form av traumer, men etterhvert som stressnivået synker øker problemene med blodsukkernivået. Regelmessig trening: mest styrketrening, blitt vanskelig ettersom det blir tull med blodsukkeret også der. Kan ikke spise konstant og hele tiden, jeg prøver å spise jevnlig med 3-4 timers mellomrom men selv da kommer disse episodene – jeg sliter med de ekstra 5-8 kg som har kommet på allerede. Derav spørsmålet: er det noe annet som kan forårsake dette utrolig slitsomme styret med blodsukkeret?

 31. Hei. Skrev her for to år siden , gikk da på lavkarbo men hadde fremdeles endel problemer.
  Fikk etter det hjelp av lege som anbefalte lavkarbo men også holde meg unna melkeprotein og gluten. Har vært en lang vei, men har nå lært meg hvordan tolke innholdsfortegnelsen på mat og prøver også å unngå mye tilsetningsstoffer som for eks grilla kylling ( masse rart i krydderet). Jeg er utrolig stabil sammenlignet med for to år siden. Kan gå lenge uten mat. Spiser grønnsaker.litt bær, egg, oljer, kjøtt , fisk, nøtter. Alkohol i form av vin med veldig lavt sukkerinnhold (spør på polet).
  Tester nå om jeg kan øke litt på karbo uten å bli dårlig ( blir svimmel av en eplebit på tom mage). Utrolig mye mat vi spiser som er tilsatt sukker som jeg holder meg unna ( til og med så sære ting som ansjosfileter eller sylteagurker). Gått over til soja youghurt og melk.
  Tenker at når livet mitt blir roligere med årene vil karbotoleransrn øke. Må trene og bevege meg masse ellers stopper sirkulasjonen opp,
  Fikk også anbefalt å bruke progestoron krem. Vet ikke om deg har ned kjønn ig aldersgruppe å gjøre , men er fir å styrke progestoronkremen som styrer de andre hormonene som igjen styrer insulin etc. Ikke gi opp, hadde aldri trodd jeg skulle bli så bra, selv om dårlige dager innimellom . Reiser og ferier er vanskeligst men det er også en vane å planlegge ta med mat etc. Ekstra bonus ; holder meg slank

 32. Hei.
  Kjenner meg igjen på mye av det som blir skrevet her. Jeg holder på å finne ut av hvorfor jeg føler meg som jeg gjør. Lavt og svingende blodsukker er føles det ut som.( har ikke diabetes )
  Det er helt verst etter å ha spist brød/mel. Jo lysere brødet er jo verre blir det. Jeg sovner! Eller kommer i koma tilstander. Slik at det ikke nytter å holde seg våken. Det merkelige er at jeg tror kan spise/drikke alt som er søtt, men bare det ikke inneholder mel. Andre som har det slik ? Har tatt tester hos legen men de er helt fine, svarene irriterer meg. «Nei alt er helt fint». Vet blodsukkeret ligger i nedrekant av «normalen». Har og fått negativt svar på prøven om cøliaki.
  Øl er og en big no no. Ikke normalt å sovne etter 2 stk. Drikker jeg noe annet en øl går det fint.
  Hvorfor ?
  Legen sier jeg er «Innenfor normalen». Det føles vertfall ikke slik. Går det for lang tid mellom måltid rister jeg som et aspeløv og tar jeg noe søtt forsvinner skjelvingene. Merker også når det skjer at jeg må anstrenge meg ekstra for å konstentrere meg og er super irritert. Har konstant et søtsug. Er ikke overvektig. Trener ikke men er i konstant aktivitet på jobb. «Springer» 37,5 timer i uken.
  Ønsker gjerne å finne energien alle andre tydeligvis har.

 33. Det begynner med lett skjelving og kvalme. Selv om jeg nettopp spiste, kjenner jeg en sulthetsfølelse. Så litt raskere puls. Kramper i magen. Uvelheten blir litt verre. Pulsen går enda litt fortere. Armene blir dovne. Blir kalde. Jeg kaldsvetter i henda. Skjelver i magen enda.
  Får panikk. Drikker vann. Ingenting skjer. Like ekkel følelse. Tar en tyrkisk pepper og etter 2 min ‘BAM’, alt ok? Ja, mye bedre, fremdeles litt skjelven. Hva skjedde?
  Jeg pleide å få dette før når det var gått for mange timer før jeg spiste noe. Da trente jeg bra. Nå har jeg ikke vært så flink med trening og det har blitt verre.
  Vet noen om trening er avgjørende?

  • Denne beskrivelsen kunne jeg skrevet om meg selv 🙂 Har bestilt meg time hos legen og håper på forståelse…..men jeg tror dette er føling og jeg tror å at dette er reaktiv hypoglykemi. 🙂

 34. Jeg gikk et anfall på jobb. Trodde jeg skulle dø. Kjentes og lød som en storm i hodet og ble etterfulgt av panikk, skjelving og blodtrykket mitt målte jeg to over 200 i overtrykk og ikke stort bedre på undertrykk. Var kjemperedd, var på jobb alene med 19 ruspasienter og de fleste skulle ha medisiner. Jeg holdt på å dosere da disse anfallene e kom ut av intet. Måtte vente te to timer for å en kollega til å komme og overta nattevakter oppfølgende dagvakt.forferdelig situasjon. Jeg trodde jeg skulle dø inne på vakrommet Fikk min daværende venn til å hente meg påjobb.rett til Legevakten og Slagenheten Ullevåll. Gikk helt rundt og BT var kjempehøyt. Innlagt en uke med mange prøver av hodet men de fant ikke noe spesielt. Svimmel og dårlig. Og redd. Etter dette som skjedde for 6-7 år siden, like før eller etter at min mor døde. Og samtidig i et grusomt forhold. Og masse jobb. Fem steder jeg jobbet på, alle innen rus og psykiatri. Noen av dem tunge steder.og min mors sykdom og død oppi alt dette. Kan ha vært stress..vet ikke. Vet bare at etter det som der skjedde akutt har jeg ikke blitt bra. Får slags anfall som om jeg skal svime av. Blir uvel og svimmel og tenker at nå er jeg ferdig Det skjer noe i hodet. Veldig ekkelt. Må late som intet på jobb og hjemme er jeg alene. Redd for å falle om på jobb og ute. Legen min sier det er angst men det er tull. Føler meg ikke tatt på alvor. Jeg har slitt masse med angst fra tidlig alder men det er ikke slike symptomer. Jeg kjenner igjen angstanfall. Dette er rar svimmelhet følelse..jeg føler jeg blir dratt mit bakken og alt blir uklart. Synes også at synet blir tåkete og lydene oppfattes merkelig. Dette skjer ofte så jeg er redd for å gå ut men gjør det likevel. Jeg jobber så må ut. Prøver å gå noen turer på kveld. Jeg fikk slike slags anfall flere ganger på jobb i kveld, også på vei til jobb. Det sliter veldig for jeg må late som ingenting overfor pasientene. Vil ikke bli sykemeldt så jeg prøver å virke heLtd vanlig.jeg føler det kan være noe med blodsukkeret. Var på Legevakten og der hadde jeg 12.6 så legen ringte hjem til meg og ba meg kontakte fastlegen. Målte 9.1 der og skulle ta glukosebelastning neste gang. Da jeg kom fastende for å ta den prøven sa han at det var ikke nødvendig likevel. Så da skrev han i stedet angst som diagnosen. Blir sprø. Det er jo ikke normalt å være svimmel halve døgnet? Jeg blir så redd når det skjer.
  Har også pulssynkron dunking i øret, det er veldig slitsomt. Vet ikke om det er noe forbindelse mellom min tilstand og øresus.
  Håper på hjelp fra noen som kjenner igjen noe jeg har skrevet. Skal fly langt og gruer meg nå. Redd det skal skje noe på flyet.
  Det kan hende denne svimmelhet kommer en stund etter måltid men ikke alltid. Har måttet sette meg ned i butikker etc flere ganger. Tenkte å prøve å legge om kosten for å se om det hjelper. Har blitt så slapp og orker ikke mye. Jeg som har trent i over 30 år, tør ikke gå på trening. Kreftene og motivasjonen er redusert pga redd for hva som kan skje.
  Er det mulig at det kan være reaktiv hypoglykemi?

 35. Hei jeg har nylig funnet nettstedet her og det er jeg svært glad for. Jeg har slitt med svært variabelt humør de siste 4 årene uten å finne ut av det. Har vært sporadisk til psykolog, stadig til legen med klaging over manglende konsentrasjon, mm. Jeg lever et mer en gjennomsnittlig sundt liv men allikevel kommer jeg liksom ikke i form, spesielt psykisk. Når jeg leste innholdet her kjente jeg igjen i veldig mye som blir beskrevet. Jeg gikk umiddelbart til legen og fikk tatt blodprøver fir å måle alle blodsukker verdiene, venter på svar. Har nå lagt om kostholdet så godt jeg kan selv men ønsker veiledning fra noen med erfaring på dett. Er det noen som kan anbefale en legen, ernæringskyndig, osv. i Bergen så vil jeg sette stor pris på det. Hilsen håpeful som har akkurat startet en viktig reise.

 36. Hei, og hjertelig takk for denne bloggen! Det oppleves fantastisk godt å kjenne seg igjen i andres historier. Jeg er ikke alene. Jeg holder ikke på å bli gal. Takk til alle som deler sine erfaringer. Jeg har nå selv lagt om kosten og fått et nytt liv. Hurra! Kjøp dere et blodsukkermåleapparat! Men jeg vil gjerne dele: Jeg har selv flere ganger i løpet av de siste 5 årene gått til legen og sagt at noe er galt med meg, men jeg vet ikke hva…Jeg slet bl.a med uforklarlige gråtetokter om morgenene, enorm trøtthet etter måltider ( og tidvis ellers) hjertebank og voldsom uforklarlig svetting på nettene Legen testet stoffskifte og målt blodsukker, fant at jeg hadde for lite jern..men ellers ingenting. For ikke så lenge siden hadde jeg en svært skremmende episode i forbindelse med øldrikking. Jeg fikk plutselig så lavt blodsukker at jeg knapt kunne snakke ( etter kun 3 øl) Jeg skalv og svettet. Neste dag var jeg usedvanlig bakfull og spiste ingenting, og da jeg endelig gikk i dusjen på ettermiddagen ble jeg stående å skru og skru på den kalde vannkranen uten mulighet til å huske hvordan jeg kunne få på det varme vannet. Det var som om hjernen min hadde sluttet å virke. Jeg ble virkelig redd og fikk mannen min til å hjelpe meg med å ringe legen, siden jeg på dette tidspunkt surret slik at jeg ikke kunne klare dette selv. Jeg spiste litt i bilen på vei til legekontoret og hos legen ble nok en gang alt konstatert å være helt normalt. Den dagen kjøpte jeg meg et blodsukkerapparat, og det ble min redning. Jeg har nå lagt om kosten og fått et mye bedre liv! Jeg har ikke vært hos legen flere ganger etter dette, da jeg ikke trenger noen konstatering av det jeg alt vet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s