Beskrivelse

Sykdommen Reaktiv hypoglykemi kjennetegnes av en rekke ubehagelige symptomer som virker svært hemmende i hverdagen. Sykdommen er ikke så enkel å påvise, men kan holdes i sjakk med forholdsvis enkle grep. Avhengig av årsak kan du bli helt frisk. Her følger en enkel beskrivelse av sykdommen:

Symptomer:

• Sterkt behov for søtt
• Uro i kroppen (skjelving, kribling og diffuse ubehag)
• Hodepine
• Svimmelhet (besvimelser i sjeldne tilfeller)
• Tung pust (kroppen jobber på lavt gir)
• Hjertebank / Hjerteklapp (kjennes som om hjertet hopper over et slag)
• Dårlig konsentrasjon / søvnløshet
• Slapphet
• Angst (spes. stedsangst)
• Depressivitet, engstelse
• Gråtetokter, tristhetsfølelse
• Kramper
• Forvirring, asosial opptreden, irritabilitet
• Forstoppelse / fedme / Avmagring / Sult
• Selvmordstanker

Symptomene er individuelle. Ikke alle har alle symptomene. Symptomene kan også skyldes andre sykdommer / tilstander.

Enkelte blir svært dårlige av sykdommen. Sykdommen kan, selv etter diett, sitte i kroppen i månedsvis. Angst er svært vanlig og hemmer bevegelsesfriheten kraftig.

Et av de klareste tegn på sykdommen Reaktiv hypoglykemi er uvanlig stort behov for søtt. Spesielt rett etter måltider. Å innta søtt gir så en midlertidig bedring som regel med påfølgende tretthet.

Anfall:

Anfallene ved reaktiv hypoglykemi er svært ubehagelige og kan sammenliknes med føling for diabetikere. De kan beskrives som ”gelefølelse” i hele kroppen, kroppen kommer ut av kontroll eller kjører på lavt gir i oppoverbakke. Skjelving og andre symptomer er også vanlig. Under et anfall skal man helst spise en kombinasjon av proteiner, fett og langsomme karbohydrater (se siden om kosthold). I nødstilfelle kan man spise frukt, gulrot etc.

Hva er det som skjer?

Hormonet insulin produseres i bukspyttkjertelen og er livsnødvendig for å regulere sukkernivået i blodet. Insulin senker blodsukkeret ved å åpne kanaler i cellene som sukkeret kan strømme gjennom. Normalt stiger blodsukkeret etter et måltid, og samtidig skilles det ut insulin fra bukspyttkjertelen. (Kilde: http://www.lommelegen.no)

Hos friske mennesker går dette automatisk. Av og til kan også friske mennesker oppleve å få for lavt blodsukker. Dette skjer ved uregelmessig matinntak og oppleves som svimmelhet / skjelvenhet etc.

Diabetikere har for høyt blodsukker som skyldes nedsatt eller ingen insulinproduksjon (det er dermed alvorlig når diabetikere får føling eller sukkersjokk). Høyt blodsukker som gir diabetes (hyperglykemi) er ikke så ubehagelig, men har mer alvorlige langtidsvirkninger enn reaktiv hypoglykemi.

Etter et måltid skal blodsukkeret være ganske høyt og så synke sakte ned i løpet av noen timer. Mennesker med reaktiv hypoglykemi har en ustabil bukspyttkjertel. Hormonet insulin som regulerer blodsukkeret skillet ut insulin for raskt eller i for store mengder. Dette gir svingninger i blodsukkeret (reaktivitet). Disse svingningene gir de ubehagelige symptomene som er nevnt ovenfor.

Årsaker

Årsakene til reaktiv hypoglykemi er komplekse. Av og til kan de være opplagte eller man kan finne dem i samråd med lege / behandler. I andre tilfeller må man leve med disposisjonen og være forsiktig med såkalt høyglykemisk mat (se kategorien Diett).

Jeg vil påpeke på noen mulige årsaker eller forhold som kan spille inn på sykdomsbildet:
1. Genetisk predisposisjon. Mange har en arvelig disposisjon for sykdommen.
2. Feil kosthold over en lengre periode gir stadig større ”karbohydratsug”.
3. Insulinresistens (se Diett) og dermed overaktiv bukspyttkjertel.
4. Stress og livsfase. Stort press, stress og en følelse av utilstrekkelighet er opphav til en rekke livsstilssykdommer. I mange tilfeller er dette i kombinasjon med lite mosjon og ustabile matvaner. I disse tilfellene kan Reaktiv hypoglykemi utvikles.
5. Intens tankevirksomhet. Mennesker som lever med mye mental aktivitet (feks. studenter) kan utvikle Reaktiv hypoglykemi. Sykdommen kan slå ut i en eksamensfase etc.
6. Candida-syndrom
7. Andre sykdommer kan vise seg å gi opphav til sykdommen. Dette er enda ikke bekreftet, men for eksempel intoleranse for melk –og brød kan spille inn.

Les mer om insulinresistens på Norsk helseinformatikk og via dr. Fedon Lindsbergs nettsider.

Sjeldne tilfeller av binyresvikt eller bukspyttkjertelsvulst kan gi samme symptomer.

Reklamer

82 thoughts on “Beskrivelse

 1. Endelig!! Jeg har nå søkt i timevis på kombinasjoner av hypoglykemi/hyperinsulinemi/føling/mosjon etc. og endelig fant jeg denne siden!! Har slitt med følingssymptomer i en laaang periode, hatt hjertebank, depresjoner, tendenser til overvekt m.m. selv om jeg spiser sunt og regelmessig og mosjonerer masse. Går alltid med rosiner i vesken/lommen for å lindre anfallene (ble skremt da jeg for alvor vurderte å spise hunden min på en lengre fjelltur… :-/)… Nå skal jeg finne ut mer om dette! Har bestillt legetime, og hvis det er noen der ute som vet noe mer om dette og hvordan man kan leve med det, så hadde jeg satt stooooor pris på tilbakemelding!! Lajla

 2. Hei! Lajla! Så gledelig å høre at du fant frem til denne siden og opplever at den er til hjelp. Jeg vurderer å kjøpe et domene som er enklere å finne, og jeg vet det er mange som sliter med de samme symptomene som oss.

  Jeg har over tid opplevd en klar bedring. Dette har hengt sammen med en kombinasjon av lav-karbo-diett, mer mosjon og mindre stress. Rosiner er en god ting hvis du får en akutt føling, men innholder samtidig en del fruktsukker. Mandler, nøtter , skinke og Avocado er mitt beste tips, og de førstnevnte er enkle å ta med i vesken 🙂

  Forsøk også å kutte ut brød helt i en periode, jeg spiser nesten aldri brød til frokost, og de gangene jeg gjør det er jeg slapp og skjelven flere timer etterpå.

  Jeg har full forståelse for at du vurderte å spise hunden din. Det er skrekkelig ubehagelig. Jeg håper ikke at dette hindrer deg fra å være i aktivitet. Ta med deg mat og vit at for ellers friske mennesker vil leveren stabilisere anfallet ganske raskt.

  Be legen ta alle fire stoffskifteprøvene, lavt eller høyt Tyroxin-nivå (TSH, Fritt T3, Fritt T4 og anti TPO. Hvis ikke legen tar deg på alvor må du finne en annen lege, enkelte pasienter får bedring med Thyroxin selv om prøvene er ok. Stoffskiftesykdommer har noen av de samme sypmtomene, men det er slett ikke sikkert du har dette problemet.

  Håper du får god hjelp, og lykke til med å finne ut mer om sykdommen.

  Beste hilsen MortenDa

 3. Hei
  Det var fint å endelig finne en side som beskrev akkurat sånn jeg har det. Lever i dag i en ganske stressende situasjon som student. Har familie og hele pakka i tillegg så det blir mye.

  Jeg målte blodsukkeret mitt i dag for første gang. Dette var mens jeg hadde en av mine «episoder». Dvs gele i kroppen følelsen. Målte BS til 1,2. Det var lavt og jeg ble ganske nervøs .Satte dermed igang på nettet for å finne årsaken. Her leste jeg masse om bukspyttkjertelsvulst. Det gjorde ikke meg noe særlig mer rolig kan du si.

  Uansett, jeg skal kontakte lege 09.00 i morgen.

  Lurte på om du vet hvor vanlig det er med den kreften, mulig min bekymring er noe overdrevet?

 4. Hei b,

  Takk for respons på siden og godt at du kjente deg igjen!

  Stress er en veldig vanlig årsak til problemer med svingende blodsukker og for mange av oss er det svært krevende og finne litt mer ro i hverdagen. Jeg har full forståelse for at det er vanskelig å prioritere seg selv i familie- og studentliv. Men enkle pauser hver dag kan være nok. Gå en tur en halvtime eller noe slikt…

  Jeg skjønner godt at du er nervøs for kreft siden det er veldig mye fokus på dette. Sannsynligvis kan du slappe helt av, denne form for kreft er svært svært sjelden.

  På grunn av faren for diabetes er det sikkert lurt å ta kontakt med lege, men hvis du ikke bruker insulin er det neppe det. I så fall er det nok svingninger innenfor normalområdet.

  Lykke til med alt og la meg gi en oppmuntring som legen som har kvalitetssikret denne siden gav meg: Reaktiv hypoglykemi er skrekkelig ubehagelig og spesielt anfallene, men heldigvis er det relativt enkle grep som gir rask bedring (se resten av siden).

  Beste hilsen Morten

 5. Heisann igjen 🙂

  Jeg må bare atter en gang få takke deg for denne nettsiden Morten. Det er jo noen måneder siden jeg oppdaget den og skjønte hva som har plaget meg i lengre tid. Etter å ha snakket med legen min, begynte jeg umiddelbart på en diett jeg snekret sammen etter råd som jeg fikk pr mail av en ernæringsfysiolog. Han anbefalte bl.a. at jeg skulle kjøpe bøkene til dr. Lindberg og starte der. Det har jeg gjort og jeg opplever STOR forandring i livet mitt! Fuglene begynte å synge igjen, luktene ble mye sterkere, morgenstund fikk igjen «gull i munn», pågangsmotet kom tilbake, den akutte bestemmelsesvegringen som jeg har utviklet de siste årene fordampet og ble borte, min nyervervede angst tok beina på nakken og forsvant, den snikende sosialangsten likeså, konsentrasjonsproblemene dukker bare opp når jeg er så «giret på livet» at jeg ikke klarer å sitte rolig, osv. Trodde ikke dette var mulig! Etter jeg begynte på diett, har jeg bare hatt ett og annet mindre anfall, og da har det vært i forbindelse med lange, harde turer og et noe ubeteksomt matinntak i forkant.

  Håper det går bra med deg «d» og at du har fått beroligende svar på spørsmålet om kreft. Jeg har også målt blodsukkerverdier ned mot 1 mmol, og det er skremmende når det skjer. Hvis jeg kan få gi deg et råd, så må det være å legge om kostholdet. Det er så utrolig verd jobben det er å lese seg opp, endre holdninger til mat, forklare for «gud og hvermann» hvorfor jeg er blitt så sær i matveien osv. Dr. Lindberg sin kokebok ble redningen for meg, der er det utrolig mye godt, og mesteparten går greit for meg å spise. Jeg prøver meg litt frem, og som Morten skriver i sitt svar til meg, så merker man det fort hvis man har puttet noe i munnen som man ikke burde.

  Varm hilsen fra Lajla

  Nb. Morten, jeg tyvlåner endel av teksten din her og kopierer til min nettside http://www.specter-helse.no som jeg driver og bygger opp. Jeg kommer til å referere til siden din og skal ikke late som om det er mitt eget 😉

 6. Hei jeg har en mistanke omat jeg har reaktiv hypoglykemi. Jeg blir som regel dårlig like etter jeg har spist men det kan også ta lenger tid eller kan det fremdeles være reaktiv hypoglykemi? Lurer også på hvor lenge en kan være dårlig etter en har spist om en har reaktiv hypoglykemi? Blir diabetikere dårlig etter de har spist? Ellers så har jeg jo alle symptomene du har nevnt over. Men jeg er også veldig plaget av kvalme og dårlig hukommelse, høy puls; men jeg lurer på det med høy puls… Hvis pulsen øker etter at en har spist dette kan være et tegn på lavt blodsukker har jeg hørt…?? Men dette er bare noe jeg har hørt hva tror du? Er plaget med krampe om natta da klarer jeg ikke og åpne øynene dette skjer ikke ofte men det plager meg veldig blir redd for å sove. Hvis dette skyldes reaktiv hypoglykemi hva tror du da er best av og spise grønnsaker og å la være å spise noe akkurat da. En lege sa at da skulle en spise sukker men det gjør vel bare vondt verre om en har reaktiv hypoglykemi?? Føler meg alltid litt dårlig etter jeg eksempel spiser ei appelsin. Om jeg ikke spiser noe føler jeg meg mye bedre… Har du opplevd slike skjelvinger om natta uten og kunne åpne øynene? Hukomelsen er jo helt tullete når jeg våkner og vondt i hele kroppen. Jeg pleier ofte å være helt utslitt om morgenen slik at jeg sover hele dagen har begynt og spekkulere litt i om jeg skjelver oftere om natta enn det jeg vet om.. Talevansker er også noe somkan oppstå på kvelden etter mye sukker fryktelig ubehagelig dette er også et symptom diabetikere kan få av for mye insulin. Skal til legen men det er ikke før over helga… Gruer meg fryktelig er redd for at hun ukke skal ta det seriøst…Kjempe fin side du har laget. Veldig glad for at du har valgt og skrive om reaktiv hypoglykemi som det står så lit om ellers…
  Jeg tar ikke insulin men jeg syntes likevel disse symptomene passer for meg i tilegg til de du nevnte over….
  ¤Kaldsvetting ¤Synsforstyrrelser ¤Krampeanfall ¤Kvalme ¤Blek hud ¤Sultfølelse
  Var også på ei annen side der sto det om bivirkninger av å ta for mye insulin:
  http://www.steroider.net/index.php?option=com_content&task=view&id=42&Itemid=27
  Fint om du svarer selv om det bare er tyting over mine problemer;)

  • Det er gått noen år siden du skrev dette så vet ikke om du er «aktiv» her inne lenger. De anfallene om natten kan minne om søvn paralyse. 🙂

 7. Puuuh!

  Endelig har jeg funnet ut hva som skjer med kroppen min. Har slitt med de fleste symptonene i over 20 år. Fikk tips av en venninne med diabetes 2 om å unngå å spise mat som er mye sukker i.
  Fikk gjerne «anfallene» 2,5 t etter frokost. Har måtte passet på å spise før det har gått over 3 timer. Ikke bestandig det har vært lett pga jobben jeg har. Har sjelden følt meg dårlig om kvelden. Har slitt med angst innimellom, men nå ser jeg lys i tunnelen.

  Takk for gode tips.

 8. Godt å kunne være til hjelp for folk som dumper innom denne bloggen 🙂 Reaktiv hyperglykemi er slitsomt og diagnostiseringen kan ta lang tid. Min oppmuntring er at når en kjenner sin kropp bedre kan man leve helt normalt med sykdommen.

  Jeg har desverre verken tid eller kompetanse til å følge opp enkelt-sykdomshistorier, men oppfordrer alle som har flere spørsmål til å ta kontakt med sin lege eller eventuelt snakke med en lege som lytter godt.

  Beste hilsen Morten Dahle Andersen (bloggens eier).

 9. Åh herreguuud! Endelig har jeg funnet ut noe som har mange symptomer som passer det som «feiler» meg!
  Depressjoner, intens tankevirksomhet, inntoleranse for melk, Sterkt behov for søtt , hodepine, svimmelhet, dårlig konsentrasjon, slapphet, gråtetokter, kramper og forstoppelse. hele forstoppelse greien varte så lenge at jeg fikk beskjed at det kunne være kreft. Når jeg ser alt dette andre som passer må jeg si at det gir en stor lettelse, pluss krampe toktene som noen ganger har vekket meg om natten, og som jeg også fikk beskjed kunne være tumor.. *sukk* lettet nå.. måtte man velge mellom kreft og tumor eller dette så velger jeg dette, selv om jeg ikke vet sånn konkret hva det egentlig dreier seg om..
  får ringe legen imorgen og be om en time..
  men jeg lurte på om du kunne fortelle meg hva reaktiv hypoglykemi er og hvordan det påvirker hverdagen. Skjønner det som står her men liksom, å få høre det fra en personlig vinkel er liksom litt bedre.. jeg er jo bare 17 år 😛 på forhånd takk 🙂

 10. Heisann!
  Denne siden har jeg også funnet svært nyttig i det jeg fikk denne diagnosen i 2002. Så takk til deg som har laget den! Svært nyttig info!
  Men: Jeg er nå i en litt vanskelig «sykdomssituasjon» og lurte på om noen med reaktiv hypoglykemi har opplevd det samme?
  Hos meg har denne «sykdommen» vært medfødt, og jeg reagerer sterkt på sukker, inntak av sukker og blodsukkeret synker tvert med alle symptomene som følger.. Jeg kuttet dermed ut tilsetning av sukker i maten da jeg fikk vite om dette i 2002, og blodsukkeret har til slutt blitt «normalt», altså at kroppen har tålt sukker i større grad enn før. Normalt Bls for meg etter mat kunne være 4,0-5,0.

  Men så problemet: Har tilfeldigvis oppdaget at blodsukkeret nå er for høyt, målt fastende er det 4,4 og 2 timer etter matinntak (uten tilsatt sukker) var f.eks. i går kveld 8,7.
  Det har steget jevnt og trutt siste to ukene.
  Målt på sykehus for ca 2 uker siden var det 7,5, men nå er det altså steget enda mer.

  Noen som har opplevd noe lignende som dette?
  Er jo redd for at alle de årene med denne reaktive hypglykemien har gjort skade på en eller annen måte og at jeg nå står i fare for å utvikle diabetes. Skal til lege i løpet av uken om dette, men min erfaring er at ingen leger har god kunnskap om dette emnet så jeg er litt redd for at jeg skal bli «hengende» mellom to stoler hvis legen ikke vet konkret hvordan dette skal utredes videre.
  Takknemlig for innspill om noen har noe! 🙂

 11. Sophie: Beklager at jeg ikke har svart deg før, det har vært sommer : ) Reaktiv hypoglykemi er mer en tilstand enn en sykdom der kroppen har en liten ubalanse i utskillelsen av insulin. Insulin er viktig fordi det hjelper til slik at ikke blodsukkeret blir for høyt. Like etter du har spist utskiller bukspyttkjertelen insulin og passer på å holde blodsukkeret i sjakk. Hvis kjertelen utskiller litt for mye insulin kan man få for lavt blodsukker (det er ikke farlig, men ubehagelig) og det fører feks. til skjelving, svimmelhet, kvalme, uro i kroppen, hjertebank etc. Ved kraftig reaktiv hypoglykemi kan disse symptomene sitte i kroppen døgnet rundt og da er det kun diett og «frisk luft» som hjelper. Lykke til!

  Raggen: Tusen takk for din mail! Jeg forstår godt problemet ditt da jeg har et familiemedlem som er i ganske samme situasjon som deg. Hun fikk diagnosen diabetes en og begynte på insulin, men gikk tilbake til diett fordi hun stadig fikk føling av insulinsprøytene. Utredningen pågår fortsatt og det kan være at det ikke dreier seg om diabetes, men feks. en feil i hvordan cellene tar opp insulin.

  Du har rett! Ikke mange fastleger kan dette. Jeg synes du skal være ærlig med legen din og be om en skikkelig utredning (feks. ved rikshospitalet) der de måler insulinproduksjon din feks. Ellers finnes det flere klinikker som er veldig gode på dette. En av dem er Fedon Lindbergs klinikk i Oslo.

  Jeg skjønner godt at du er urolig og ønsker deg lykke til! Vennlig hilsen Morten (som har skrevet siden og selv er teolog og markedsfører og lever greit med r.h. : )

 12. Hei Morten og tusen takk for svar!
  Takknemlig for innspill og tips så det skal jeg ta opp med legen min og få en skikkelig utredning.
  De fant proteiner og ketoner i urinen nå i forrige uke så det kan jo tyde på en diabetes under utvikling.
  Har jo levd helt fint nå de siste årene med RH siden jeg fikk vite at sukker var problemet (noe jeg forsåvidt aldri har likt så det har ikke vært noe problem å kutte ut 🙂 ), men ekkelt at det nå går andre veien..

  Jeg ønsker alle det beste som har eller har mistanke om RH. 🙂

 13. har alle syptomene som beskrives ovenfor+++.har også slitt med alkoholproblemer.har hatt dette siden jeg var liten,og i min familie kaller vi det en «familieforbannelse» da det er så mange som har «det».var på haugevis med utredninger på begynnelsen av 90-tallet,uten resultat,d.v.s.når legene ikke fant ut noe sendte de meg på psykomatisk med diagnosen angst.har aldri nektet for at jeg har angst,men er det så rart da?når plutselig kroppen finner på å «leve «sitt eget liv,og dette kan vare ett par timer.ubehagelig er det også.og fryktelig «flaut» og ha noe som jeg ikke kan forklare,eller som legene ikke anerkjenner.ihvertfall de jeg har vært borti…har nå begynt på balderklinikken,og med diett-har kuttet ut alkohol,sukker og allt som er usunt…nesten.min største «last» nå ;kaffen!det tåler jeg bare ikke,men det er jo så fryktelig godt!skal også spise hver 3-4 time…..minst.har ikke jobbet siden 90-tallet,og er nå uføretrygdet.så nå gjenstår det bare å se da,om dietten kan gjøre meg frisk.det kan ta tid har jeg fått beskjed om…..

 14. Heisann
  Takk for at du har laget en slik flott å forståelig side. Etter glykose test her sist uke, å blod sukker sank å jeg fikk «føling» -mens legen var der så fikk vi svar på endel ubesvarte spørsmål. Inn og ut av sykehus , har vært fortvilet i lang tid, med å være i merkelig form , å ikke funnet ut av det. Nå er det i gang, med å få en bedre hverdag, å mulig jeg får sove godt nå utover. Med å vite hva jeg feiler, å ikke være bekymret.
  Takk igjen for en flott side..
  Vennlig hilsen Unni

 15. Kjære Unni! Så flott at du endelig har funnet ut hva som feiler deg, og at «følingen» kom hos legen slik at han fikk satt igang nødvendige undersøkelser eller i hvert fall forstod bedre hva som feiler deg. Jeg sliter selv ofte med å la være å spise sukkerholdig mat og brød, men i lengden er å redusere disse ingrediensene den beste medisin. Riktig god vår med bedre søvn! Vh Morten

 16. Jeg har hatt disse symptomene så lenge jeg kan huske, men har alltid fått til svar at ingenting er gale og at alt er bare psykisk. Det siste halvåret har jeg hatt forferdelig mye mage problemer, både smerte, ekstremt mye luft, og generelt en veldig urolig mage. Etter dette kom, har skjelvingen, svimmelheten, kvalmen, trøtthetsfølelsen osv forsterket seg ekstremt. Har fått mye angst og er plutselig blitt engstelig for å gjøre alt mulig! Det virker jo som at jeg har denne diagnosen siden alle symptomene stemmer, men er det vanlig å få slik urolig mage og smerter?

 17. Hei Ida! Utrolig mage og smerter kan komme av flere ting, både angst, stress, reaktiv hypoglykemi og andre ting kan gi denne type symptom. Det er desverre typisk at reaktiv hypoglykemi og tilsvarende sykdommer avfeies som rent psykisk, selv om psykiske plager ofte desverre er en del av bildet. Det positive er at symptomene vil avta når man kutter ut raske karbohydrater. Du kan forsøke dette å se om det har en positiv utvikling på symptomene. Hvis du er skikkelig utredet er det uansett ikke noe farlig. Lykke til! Beste hilsen Morten

 18. Takk for svar! Denne siden har hjulpet meg mye og jeg er i gang med å prøve å forandre kostholdet. Men jeg lurte på hva jeg kan spise som mellom måltider? Jeg har alltid kastet i meg et eple og følt meg bedre i en halvtime, før det blir enda verre. Jeg er mye på farten og trenger små måltider i vesken som er rask og spise og som ikke gjør ting verre. har du noen ide utenom nøtter?
  og er det galt å drikke appelsinjuice til frokost feks?

 19. Så flott at du har fått hjelp av denne siden, det gleder meg å høre! Jeg må stadig vende tilbake til denne dietten selv for ikke å få tilbake symptomene, så en varhet for svingende blodsukker er noe man må ta hensyn til, men som ikke trenger å styre hele livet ens – heldigvis 🙂
  Appelsinjuice inneholder mye sukker, så jeg anbefaler å prøve å ikke drikke dette i noen dager og se om dette blir bedre. Du kan eventuelt starte med litt små mengder når du kjenner deg bedre og prøve deg frem. All frukt inneholder fruktose, også eple, og det fungerer best som mellommåltid sammen med nøtter, mandler etc. Hvis du vil ha andre tips enn nøtter (mandler er ofte enkelt), så fungerer 0,1 % yoghurt uten tilsatt sukker bra, ulike barer kan fungere, men har ofte en del kunstig søtningsstoff, knekkebrød er et bra tips (feks med smøreost). Ellers er Fedon Lindbergs barer veldig gode, men selges desverre bare i helsekost og i nettbutikken hans, se her Riktig lykke til og god påske Ida!

 20. Tilbaketråkk: Reaktiv Hypoglykemi – « FM-Nytt

 21. Hei Morten
  Jeg sliter med mange av symptomene som du har nevt over, og har gjort det i flere år. Jeg var hos fastlegen min da jeg var mindre og han sa jeg antagelig hadde reaktiv hypoglykemi, men gjorde ingen tester. Han ga meg en diett, som jeg ser nå var helt feil og som antagelig er grunnen til at jeg ikke følte meg bedre. Men jeg har nå fuglt dietten her i et par uker og kjenner allerede bedring. Kvalmen er mindre og jeg er i et mye bedre humør, men jeg er utrolig glad i brød og bakst så jeg lurte på om glutenfritt mel og lignende kunne være en erstatning for vanlig mel sånn at jeg kan lage meg litt brød og bakst igjen?

  Mvh Helene

 22. Hei!

  Jeg sitter faktisk her og griner, fordi jeg tror jeg har funnet ut hva som feiler meg.
  Jeg har siden tidlig på 90-tallet slitt med angst i perioder.
  Jeg har spist og trimmet sånn noenlunde vanlig, men har likevel lagt på meg 50 kilo siden 1995. Må nok innrømme at jeg i perioder også har levd ganske usunt, hekta på sukker og søtt som jeg er.
  For noen måneder siden begynte jeg å få mye kvalme og magetrøbbel (vondt i magen og diare).
  Jeg har tatt det meste av prøver hos legen min, og også fått sjekket tarmen.
  Ingenting var galt, som jeg hadde regnet med.
  Så dermed endte jeg opp med forklaringen at det var psykisk, noe jeg følte legen hadde bestemt seg for på forhånd.
  Men jeg kjenner min egen kropp, og jeg kjenner angsten, og dette er IKKE den vanlige angsten! Hvis jeg starter dagen usunt, sånn som i dag, får dette følger for resten av dagen. Skjemmes av å si det, men frokosten i dag besto av 2 smultringer og 1 glass brus. Litt pga. tidsnød og litt som et forsøk på å se hva som skjedde.
  Det gikk ca en halvtime, så begynte jeg å få symptomer: hjertebank, høy puls, skjelvinger, diare, magesmerte, kvalme, brekninger og en voldsom uro i kroppen. Har også vært utrolig trøtt i dag, smådupper i sofaen, men prøver jeg å legge meg, så ligger jeg «en halvmeter» over madrassen, sovner innimellom, men våkner av at det rykker i kroppen.
  Dette er ekstremt ubehagelig, og gir meg en følelse av å miste kontrollen over min egen kropp, og at «psykiatrisk» er neste for meg.
  Så kan man diskutere hva som kom først av høna og egget, for denne ubehagelige følelsen gir meg selvfølgelig angst, eller er det angst som gir disse symptomene.
  Siden jeg når har forsket litt på egen kropp, kan jeg med ganske stor sikkerhet si at disse anfallene får jeg ved inntak av mye sukker.

  Huff, dette ble et langt innlegg, men det var så deilig å finne ut hva det trolig er som feiler meg.
  Ære være deg som har opprettet denne siden!!
  Men så til spørsmålet: jeg skjønner nå at jeg må til legen min så fort som mulig, men hva er det legen kan gjøre for å finne ut om det er dette jeg har?
  For jeg regner med at jeg må fortelle legen min hva som skal gjøres, hun mener jo all ubehagen min kommer av angst.
  Jeg vet jeg er sjekket for diabetes, og at blodsukkeret da var fint.
  Bør jeg spise noe søtt, for så å få målt blodsukkeret?
  Håper du har tid til å svare på dette, selv om jeg ser at det er lenge siden du har opprettet denne siden.
  Håper du har det bra, og takker deg nok en gang for denne siden.

 23. Midt i blinken! Tror ikke jeg har den verste formen for dette, men en mild variant som av og til slår meg så sterkt at jeg nesten besvimer, og må hvile en stund. Spiste et relativt stort kakestykke med en kopp kaffe her en dag (jeg spiser sjeldent søtt, i alle fall i sånne mengder). Etter et par timer holdt jeg på å besvime, kaldsvettet og var helt gåen. Måtte bare komme meg hjem, og der fikk jeg stappa i meg noe mat og drikke før jeg la meg på senga og sov i en time! Var helt pumpa resten av kvelden!

  Jeg lurer på en ting: jeg reagerer også veldig på å drikke alkohol – ikke samme kveld men dagen etter. Jeg blir veldig dårlig i hele kroppen bare av en eller to øl/glass vin – blir slapp, får følelsen av at jeg skal besvime eller falle, får vondt i ledd osv, og ekstrem trøtthet. Tror du dette kan ha en sammenheng med denne sykdommen??

  Takk for en opplysende side! 🙂

 24. Jeg sliter med en indre dirring, nedsatt følelse imuskler uten å være svakere,treningsintoleranse, nedsatt matlyst samt veldig appetitt for det som er søtt. Allergisk for melkeprotein, mageproblemer, svimmel, hodepine. Noen som har same symptomer? Er dette vanlig for denne sykdommen? Hvordan tester man om man har dette?
  Jeg er desperat, har vært dårlig i flere år, ingen finner ut hva som feiler meg.

 25. Hei

  Fin side du har her!

  Jeg lurte på om det er mulig at man kan tenke seg at ved plutselig stopp av inntak av sukker, kan en slik tilstand(som bloggfører har beskrevet) føre til at man får føling? Eller er det vanlig å få føling hvis du har vært avhengig av sukker i din vanlige hverdag?

  Hadde virkelig satt pris på et raskt svar=)

 26. Ano: Takk! Jeg kan bare svare på bakgrunn av min egen og andre jeg har snakket med sin erfaring. Jeg og andre med sykdommen har opplevd at å kutte ut sukker helt fra kostholdet kan gi samme symptomer en kort tid, men du kan spise feks egg/eggomelett/fet fisk/et godt stykke middag med proteiner/kjøtt som erstatning. Rent sukker vil gi mer ustabilitet hvis du har Reaktiv hypoglykemi (ved diabetes er det helt annerledes). En mellomting kan være feks honning, håper du kommer til hektene! Vennlig hilsen Morten

 27. Hei! Jeg har alltid «elsket» sjokolade og i perioder spiser jeg minst en sjokolade eller annet snop hver dag. I flere år har jeg merket at en viss uro på dager uten godteri og kjent meg rolig etter inntak. Ikke nødvendig av så mye godteri, men nok til å bli kvitt søtsuget for den dagen.
  Periodevis har jeg vært flink og trent mye, vært veldig bevisst på hva jeg spiser, og drukket mye vann og spist frukt. I disse periodene merker jeg at kriblingen og uroen i kroppen forsvinner, huden blir bedre og den generelle velvære-følelsen øker (mer enn med sjokolade!).
  Selv om jeg vet at mosjon og diett hjelper, er jeg nå oftere og oftere inne i perioder hvor jeg ikke orker å trene og ikke orker å tenke diett. Min hverdag er for tiden preget av ekstremt mye tankevirksomhet pga. samlivsutfordringer, alvorlig sykt barn, mye å gjøre på jobben, planer som det ikke ble noe av, flere dødsfall i nettverk m.m Jeg merker at jeg legger på meg, hjertet slår hurtig, jeg sover dårligere, huden blir seg stygg og jeg sover dårligere. Jeg har en følelse av konstant indre uro og hjertebank. På jobb står jeg veldig mye på og smiler hele dagen. I bilen hjem kan jeg gråte hele veien hjem, for så å tre på meg et smil før jeg går inn døra hjemme. Jeg har to små barn og bare må være sterk, selv om det tidvis ikke går fordi jeg kjenner oftere og oftere at det blir for mye for meg.
  Akkurat nå er jeg inne i en perioe hvor jeg spiser mye brød og en sjokolade hver dag. Det som gjør meg engstelig er at kroppen min blir verre etter inntak av sjokolade: Den kribler, hjertet banker mer og jeg blir utrolig. Samtidig som jeg VET at dette skjer, så fortsetter jeg å kaste i meg en sjokolade typisk etter jobb. Jeg spiser veldig uregelmessig for tiden og kan gå en hel arbeidsdag uten mat. Mye glir ut akkurat nå og jeg innser at jeg trenger hjelp. Jeg tror vel egentlig at jeg alltid har hatt probelmer med blodsukkeret, men nå, i kombinasjon med stress og andre problemer, så blir de forsterket. Har aldri tenkt at det kanskje er et navn på min trang til søtsaker, men tenker at jeg må sjekke det ut. Skal bestille time hos lege i morgen og håper på hjelp. Hva tror du, kan jeg ha reaktiv hypoglykemi?

 28. Huff, dette høres ut som en virkelig tøff livssituasjon. I slike situasjoner er det desto viktigere å få hjelp, og så er det så mye vanskeligere å ta de løftene som trengs. Det er tre ting som tyder på RH, men du må ta det opp med din lege. Det er det enorme søtbehovet, det er din generelle stressede livssituasjon som påvirker og forsterker RH-symptomer, og det er det faktum at det blir bedre når du gjør «de riktige tingene». Bruk legebesøket og din erkjennelse av at nå må noe gjøres, til å skape forandring i eget liv. Og husk: Det er ubehagelig, men hvis det er RH, så er det ikke farlig så lenge du tar forhåndsreglene (altså diett, stressreduksjon og mosjon).

 29. Takk for tilbakemelding. Jeg har fått time hos legen allerede i dag. Huff, erkjennelsen av at jeg trenger hjelp sitter langt inne, men som min kollega sa til meg i går så er det et steg videre nettopp å erkjenne at jeg ikke lenger mestrer absolutt alt alene.. Takk igjen for din tilbakemelding. Nå skal jeg gjøre det jeg kan for å komme meg opp igjen…Og finne krefter til å begynne å trene og spise «riktig» igjen…

 30. Lurer på om alle dere her, som plages med hypoglykemi, har tilfeldigvis blodgruppe B?
  Det virker som det sammenheng mellom blodgruppe B og hypoglykemi. Da kan man jo skjekke blodgruppe B diet. Jeg har gruppe B og ble veldig overasket da jeg leste om gruppe B diet og det ble nevnt om hypoglykemi.

 31. Hei og takk gud for denne siden.
  Har i 2 år slette med grusomme diffuse plager som tung pust (hver dag), svimmelhet, trøtthet, depresjon, lukt, dårligere syn og grusomme diffuse anfall 😦 Har vært lagt inn på sykehus for det kjennes ut som jeg skal kveles…men alle blodprøver er fine …og det er jo bra, men hvorfor er jeg plutselig begynt å reagere slik som dette? Og ingen kan hjelpe meg? Sliter sånn nå om dagen at jeg er 100% sykemeldt 😦 Blir utrulig redd når jeg får disse anfallene og det kan holdes på i timesvis. Ps har i tillegg fådd påvist en autoimmun sykdom som heter Hashimoto…
  Hjelp og vise ord mottas m takk 🙂

  • Hei :-).
   Du må slutte å spise gluten. Hashimoto antistoffer er sterkt knyttet til gluten intoleranse, men test deg først. Gjerne på balderklinikken hvor de har en urinpeptidtest som kan vise om du er proteinintolerant samt ta en rekke andre prøver.Oversensitivitet er typisk glutenintoleranse/Hashimoto, det samme er kvelningsfornemmelse, svimmelhet, dårlig syn, angstanfall, søvnproblemer, leddsmerter, øyeproblemer, tett nese, depresjon,tungpustethet og en lang rekke med andre ting. Sjekk ut/google Hashimoto autoimmun sjekkliste. Google også Hashimoto og gluten. Du vil bli forbauset over hvor mye info som finnes om dette på nettet. Samtidig virker det som om «vanlige» leger ikke kan noenting om dette. Skremmende.

 32. Med lukt mener jeg at jeg er oversensitiv for lukter og d tetter seg helt i hals. Har oxo vært til undersøkelse for astma , men hadde ikke astma til tross for at legen skrev 3 forskjellige astma medisiner til meg som jeg tok, og ble mye verre….

 33. Dette er en genial side/blogg Morten! Jeg fikk diagnosen diabetes 2 når jeg var 19 år, og har stort sett forsøkt å forholde meg til de «reglene» rundt livsstilen som krevdes selv om de ble brutt hyppig i diverse situasjoner. Men nå de senere årene når jeg har blitt mer og mer bevisst, samtidig som jeg har gått ned ca. 30kg så har blodsukkernivåene mine blitt utrolig ustabile! Jeg mener selv at det ligger nærmere det du forklarer her enn de generelle forklaringene på Diabetes 2. Så mitt spørsmål er: RH, kan det kun forekomme hos de med diagnosen diabetes 1, eller kan det være noe jeg burde ta opp med legen min? Kan også nevne at blodsukkernivåene mine har blitt målt fra 3,5 og opp til 21,3. Samtidig som jeg sliter med kraftige krampeanfall, gjerne ca. 45 minutter etter matinntak.

  Jeg har uansett lært mye av siden din, så takk for all informasjon som allerede er tilgjengelig!

  Mvh
  Kenneth

 34. hei.jeg er ei dame på 30 år,jeg har hatt noen diffuse symptomer i noen mnd.det startet egentlig første gangen da jeg gikk gravid med mitt 2 barn,ble svimmel,kvalm,kaldsvettet,hjertebank,skjelvinger.legen min tok blodsukkeret mitt og sa bare att d var fint uten att jeg fikk hvite hva d var for verdier.
  jeg hadde d andre anfallet da jeg drev med ketosedietten da kom symptomene tilbake.
  etter att jeg ble gravid med mitt tredje barn så fikk jeg de symptomene tilbake.etter 1,5 time etter jeg hadde spist 2 brødskiver og 1glass melk så ble jeg svimmelog fikk de samme symptomene,jeg dro til legen og de påviste 4,4 i blodsukker,legen mente att det var litt lavt etter 1.5 time etter mat.spiste 1 brødskive med peanøttsmør og da steg blodsukkeret.etter nå ca.1,5 år etter har jeg begynt å få skjelvinger etter søte kaker,godter osv.men har ikke tatt blodsukkeret da d sto på.men jeg har startet å ta d jevnlig nå og med en gang jeg står opp så skjelver jeg mye og er kvalm og har ett blodsukker på 4,7.d blir litt bedre etter matintak,men etter 1 time etter så må jeg spise litt pga jeg er fortsatt skjelven.en dag hadde jeg 3,9 etter 2 timer etter mat inntak.da hadde jeg spist litt middag og to brødskiver kort tid mellom hverandre.da jeg hadde 3,9 hadde jeg d ille.var en dag jeg var på shopping,da hadde jeg spist en vaniljeskyr og nøtter 1,5 time før,jeg ble helt skjelven i bena og ble blek og dårlig,dro til legevakten og fikk målt blodsukkeret og d var på 4,5.men d jeg lurer på er om reaktiv hypoglykemi virker på denne måten her eller er jeg helt på villspor,må tilføye att jeg har d best om kvelden og verst om formiddagen med følingene.ps.kan man få metallsmak og kløe i huden av reaktiv hypoglykemi.har ett langtidsblodsukker på 5 så jeg har ikke diabetes.

  håper på svar fra deg.mvh en som er engstelig.

 35. Hei

  Takker for en strålende side med masse nyttig informasjon 🙂
  Jeg lurer veldig på om jeg har reaktiv hypoglykemi da mange av symptomene stemmer med det jeg har slitt med siden sommern 2010.
  Jeg kan få anfallene når som helst i døgnet, spesielt en stund etter at jeg har spist. Jeg blir utrolig skjelven, kjennes ut som hjertet går i 300 ( noe det ikke gjør, har fått sjekket det flere ganger), veldig tung pust, svimmel og trøtt. Av og til kan skjelvingene mine bli så ille at æ ikke har kontroll på armene mine. Jeg blir redd hver gang jeg får dette da jeg ikke vet hva det kommer av. Under anfallene får jeg en skikkelig trang til å spise å drikke søtt, jeg drikker brus og knasker knekkebrød og det jeg kan finne i skaper. Føler at knekkebrødene hjelper en del da , etter en stund i hvertfall …
  Etter annfallene blir jeg temmelig sliten og trøtt. Jeg kan føle meg små skjelven og utmatta dagen etter anfallene og, kommer Ann på når på døgnet jeg får anfallet.
  Jeg har vært hos legen i dag og han undersøkte meg og har tatt en del blodprøver. Lurer på om det er reaktiv hypoglykemi jeg kan ha???

  Mvh Sølvi s

 36. Da jeg foreslo hypoglykemi til legen min, så sa han ikke kunne gjøre noen ting, om det var det da, pga hypoglykemi anses ikke som sykdom i Norge, sa han bare at jeg burde ha kjeks i veska så jeg har noe i tilfelle anfall. Men, desverre, legene vet ikke alt. Du skal holde unna ALT som gir rask blodsukkersigning(dvs karbohydrater, sukker og stivelse) og spise for det meste grønnsaker med proteiner(du kan kalle det lavkarbo om du vil). Har du først fått et anfall drikk fersk (ikke fra pakke) juice/spis frukt, dette gir rask blodsukkerøkning, etterpå spis proteiner-gir sakte og stabil BS økning. Jeg har vært der du er nå og vet 100% hvordan du har det. Det var kjempeskummelt å ikke vite hva som feilet meg.

  • Hei
   Tusen takk for raskt svar. Æ håper i grunn litt på at jeg har rett i min mistanke, da vet jeg hvertfall hva det er. Det er jo ikke noe gøy å ikke vite hva som feile en. Nå må jeg ut å få tak i div til å ha i veska og masse frukt tilfelle æ får anfall.
   En ting æ glemte å skrive i stad og det var at dette er ikke noe jeg får hver dag, uke eller mnd. Det kommer i perioder hvor jeg kan ha det hver dag, annen hver dag og slik kan det gå i mange uker for å så bli borte en mnd eller to før æ får en ny periode med masse annfall. Hadde du det slik og Lina ?
   Jeg har leita lenge på nett uten å finne svar på hva dette kan være frem til nå. Trudde lenge det var hjertet siden jeg har en hjertefeil og har gått med div for å sjekke dette. Men da jeg endelig fikk annfall da jeg hadde på meg et hjerteregistreings greie fant de ut at alt var normalt der. Og så da slo jeg meg til ro med det til jeg fikk en ny periode. Og jeg klare ikke å slå meg helt til ro før jeg finner ut hvorfor jeg får disse anfallene . Jeg må liksom få en slags bekreftelse. Og nå har jeg endelig funnet svaret… Og det er godt :)))

 37. Jada, hadde uregelmessige anfall akkurat som du. Jeg har også trudd det var hjertet pga svakhet i armene- bortkastet tid og penger på legekontoret. Men man ante jo ikke! Så det du må gjøre er å skaffe deg en blodsukkermåler(fåes reseptfri på apoteket) og begynne å måle. Du skal bli kjent med blodsukkeret ditt ettersom hvordan du føler deg. Så mål par ganger når du føler deg normal, når du føler deg sulten, like før måltid, like etter og de gangene du er uvel og mener at du har anfall. Det laveste jeg har målt var 2,9 og jeg kommer ALDRI i livet la det gå så lang ned igjen, for nå har leg lært å kjenne kroppen min og vet når blodsukkerret begynner å gå ned. For eksempel jeg begynner å skjelve lett innvendig, alrede ved 4,2. Min normal, når jeg føler meg vel er på 4,6-4,7. Men alle er forskjellig, du finner dine grenser og lærer å gjenkjenne når det begynner å falle. Husk at blodsukkeret kan falle raskere ned påvirket av stress og fysisk aktivitet.

  Jeg er bare en av gjestene her, men kjenner meg 100% igjen i dine symptomer, så jeg tror virkelig du har hypoglykemi.

 38. Hei, tusen takk for svar 🙂
  Skal ivei å få tak i et slik måler i dag, jeg er inne i en ny periode nå så det er kanskje kjekt å begynne å måle med en gang. Jeg syntes det er godt å endelig finne ut hva dette er og at jeg ikke er alene om dette, begynte nesten å tro det var noe jeg inbilte meg, hehe….. Men at det faktisk er flere som har akkrat samme symtomene som meg er godt å vite.
  Jeg blir og sånn små skjelven innvendig, merker det og litt på pusten når det nærmer seg et anfall.
  Jeg bare krysser fingrene nå for at legen finner ut det samme som meg nå via alle prøvene han tok nå. Jeg spurte han om jeg kanskje kunne ha hypoglykemi, og da sa han at det var en mulighet ffor det med de tegnene jeg hadde. Så da er det bare å vente på svarene på prøvene.
  Jeg selv er ganske sikker på at det er det jeg har etter alt jeg har lest om dette, og det stemmer jo med alle tegnene, Godt å få litt støtte på min mistanke 🙂

 39. Vet ikke helt om legen kan SE hypoglykemi på blodprøver, han eller hun må nok måle blodsukker, vil jeg tro, men igjen den må måles flere ganger og settes opp mot hvordan du føler deg der og da. Hvis legen din måler blodsukkeret en gang mens du er der og føler deg normal så vil ikke det bevise eller motbevise noen ting. Og JA, jeg var også i en periode da jeg begynte selv å tro at jeg var en hypokonder og at de symptomene jeg hadde var bare noe i hodet mitt eventuelt angst.
  Igrun så vil jeg gratulere deg, for mest sansynlig så er det over for deg med utallige legebesøk og uvitenhet! Og du er IKKE alene!

 40. Legen tok blodprøve for å måle blodsukkret mitt, men det ble sent inn til labben så det fikk jeg ikke svar på der og da. Jeg hadde et anfall kvelden i før legetimen og var småskjelven og sliten da jeg var hos legen så kanskje det vises noe på blodsukkret…
  Vet ikke hvordan de finner ut om man har hypoglykemi, men regner med at han vet hva han gjør. Jeg selv mener hverfall at det er det her jeg har, uansett hva prøvene viser. Og måler skal bli kjøpt etterpå. Føle meg hvertfall mere avslappet nå etter at jeg fant denne siden og at legen hørte på meg denne gangen 🙂
  Tusen takk for all hjelp og støtte 🙂

 41. Hei igjen Lina
  Idag fikk jeg svar fra legen min… Jeg vet ikke helt hvor mye blodprosenten skal være, men han skriver at min er lav. Den ligger på 3,3…Men blodprosent og blodsukker er vel 2 forskjellige ting er det ikke det da? Ble plutselig veldig usikker på dette rundt blodsukker og blodprosent. Det er jo noe jeg egetlig burde vite… men når det gjelder meg selv blir jeg litt usikker.
  Fikk ikke kjøpt blodsukkermåler i går da de var tomme på apoteket utrolig nok. Men de skulle få inn en ny sending løpet av uka her. Så jeg må vente til da.
  Håper du kan hjelpe meg her og 🙂

 42. Med plodprosent mener de de røde cellene i blodet ditt, det skal lige rundt 14 hos normale friske mennesker. Så du mest sansynlig har fått resept på jern? MAO du mangler JERN, jeg hadde også jermangel og måtte ta jern i nesten 1 år før blod% kom opp til 14 igjen. Blodprosent er ikke det same som blodsukker. Mål blodsukker uansett!

 43. Hei
  Jeg har visst lest litt feil, blidprosenten var på 11 den, men må ta jern.
  Blodsukkeret ble målt, det var det som lå på 3,3 så det var lavt. Dette ble jo målt dagen etter anfall, da jeg fremdeles var skjelven og urolig i kroppen. Tør nesten ikke å tenke på hva det lå på under anfallet.

 44. Jepp, helt seriøst. Jeg var små skjelven og slapp da jeg var hos legen. Hadde ikke noen problemer med å gå da, men under anfallene sliter jeg litt. Da føler jeg at jeg må legge meg ned eller at hvis jeg går noe mer nå så svimer jeg av. Som regel får jeg samboern min til å hente knekkebrød og drikke til meg han er hjemme eller så må jeg prøve å få hentet det selv. Men det skal bli spennende å se hvor lavt blodsukkret mitt er under anfall når jeg får kjøpt måler. For det kan ikke være særlig høgt når det var så lavt når jeg var hos legen…. 🙂

 45. Heya Jeg er av interesse for den innledende nøle her. Jeg utvikler granitt denne måltider og jeg på Det faktisk praktiske og det hjalp meg ut mye. Jeg håper å utveksle noe dorsum bak og hjelpe andre som du hjulpet meg.

 46. Hei,
  Jeg hadde en slikt «anfall» nå nettopp. Var ganske grusomt. Har hatt lignende før, MEN saken er den at jeg i tillegg sliter med spiseforstyrrelser, og har gjort dette siden jeg var tenåring. Snart i 10 år. Jeg har faktisk absolutt alle symptomene som er listet opp ovenfor. Angst og depresjon har jeg blitt prøvd behandlet for i årevis, med og uten medikamenter, uten hell. Jeg begynner å lure på om det kanskje ligger noe mer bak min psykiske og fysiske helse. Etter 10 år i psykiatrien uten resultater, ser jeg på alternative løsninger.

  Selvfølgelig er blodsukkeret mitt helt på tur siden jeg lider av spiseforstyrrelser. Og disse symptomene kommer ofte i perioder hvor spiseforstyrrelsen herjer som mest, da er det selvfølgelig det som er årsaken og det er jeg fullsentif klar over. Men selv i perioder hvor jeg spiser helt strengt etter kostliste (vegetarisk, uten meireriprodukter, av personlig overbevisning) til faste tider over lengre tid (flere uker/måneder), sliter jeg med anfall av svimmelhet og hjertebank. Det er forøvrig ingenting i fortid og barndom som tilsier at jeg skal slite så mye psykisk som jeg har gjort og gjør. Leger og psykologer har heller aldri klart å komme med en konkret psykisk diagnose, og jeg begynner å miste litt troen.

  Jeg merker også at jeg kan få ganske vondt i magen av å spise brød regelmessig, men ikke så ille at det er glutenallergi. Min mor sliter med glutenintolleranse, ikke cøliaki, som har blitt betraktelig verre nå som hun er blitt eldre.

  Det er ikke et spørsmål i kommentaren min, for jeg skjønner at du/dere vil vegre seg for å komme med en løsning til meg. Jeg bare lurte på om noen har det på samme måte?
  Jeg vurderer å prøve meg på steinalderkost, dvs å kutte ut all form for korn. Siden jeg er vegetarianer kan dette bli en utfordring, men jeg får prøve å finne gode alternative løsninger. For jeg tviler sterkt på at noen leger vil bry seg med å teste meg for alternative fysiske lidelser, når de har tatt ett blikk på journalen min… Trist, men det er desverre sant. Da får jeg fort «hypokonder» stempelet, og det er veldig slitsomt å kjempe mot helsesystemet når en selv er ganske tappet for krefter.

  • Heisan! Det er svært ubehagelig å få «hypokonder»-stempelet, og det gjør ikke situasjonen bedre. Let til du finner en lege som forstår deg og som du har tillit til og kan betro deg til. Jeg har ikke kompetanse til å stille diagnoser, men det kan jo være at det er sammensatt av mange ting. Problemet er ofte at vi setter ting i båser: Enten er det «bare» fysisk eller så er det «bare psykisk». Vi er jo en helhet av tanker, følelser og kropp, og det er viktig å ta vare på alle deler av livet. Håper du får god hjelp i fremtiden og får nøstet opp ting bit for bit – beste hilsen Morten (bloggeieren)

 47. Fantastisk side.
  Jeg har slitt med dette i 15 år. Med alle handicap man får av dette i hverdagen.
  Har vært hos flere leger, og det overrasker meg hvor uinteressert og kunnskapsløse de er rundt denne problemstillingen.

 48. Jeg har dette!! Åh, jeg har ALLE symptomene som er skrevet opp der, og jeg har hatt det så lenge jeg har levd. Men det har også svingt litt opp og ned, noe som kanskje har med både livssituasjon, stress og kosthold å gjøre – som heller ikke har vært stabilt hele livet. I 2010 fikk jeg påvist for høyt stoffskifte (hypertyreose), noe som har veldig like symptomer, og det ble mye bedre når det var stabilt. Ble frisk etter et halvt år på Neo-Mercazole og var frisk i to år frem til i fjorsommer. Har nå akkurat sluttet på Neo-Mercazole igjen, da blodprøveresultatene mine har vært fine lenge. Jeg fortalte endokrinolog-legen min hvordan jeg følte det, fordi jeg trodde det var at stoffskifte var høyt igjen. Jeg har i det siste våknet flere ganger om natta hvor jeg svetter, hjertet banker og jeg er dødssulten og skjelver – lavt blodsukker. Jeg får ikke sove og har slitt med angst og depresjon. Så jeg syntes det var så rart at jeg skulle føle alt dette når jeg liksom skal være frisk! Men akkurat dette her, reaktiv hypoglykemi, må jeg ha hatt hele livet. Det vanskelige for meg, er å endre kosthold, jeg vet ikke hvordan jeg skal klare det. Vet du om det finnes noe hjelp i forhold til det? Kan man få en kostholdsveileder gjennom fastlegen?

  • Hei! Ikke alle leger anerkjenner Reaktiv hypoglykemi (svingende blodsukker), men det kan faktisk testes gjennom avanserte tester på sykehus (sukkerbelastningstest er bare en av dem). Kostholdsveileder for denne type mat kan du få ganske enkelt gjennom bøkene til Fedon Lindberg eller på denne bloggen. Lykke til! Hilsen Morten (bloggeieren)

 49. Hypoglycemia regnes ikke som sykdom, men heller som en lidelse- fikk jeg beskjed av legen min. Så han sa det var ingen hjelp å få og sende meg hjem. Siden det finnes ikke en pille han kunne selge meg- ha alltid kjeks i veska, sa han. Håper du får mer hjelp enn jeg. Jeg måtte finne ut hvordan å leve med dette selv.

 50. Takk for at denne siden finnes og at jeg fant den. Har de fleste av symptomene som står nevnt og nå har jeg bestemt meg for å legge om kostholdet , men lurer veldig på hva man feks kan bruke smøreost på hvis man hverken skal ha brød eller knekkebrød ??? Prøvde meg på 3 Ryvita knekkebrød med smøreost nå i kveld og det har gått ganske greit, fortsatt litt svimmel og skjelven..
  Leste kostholdlista her, men sitter igjen med mange spørsmål… Brekker meg av de fleste grønnsaker, så hva gjør jeg ?
  Takk for evt svar 🙂

 51. Hei😊😔
  Jeg er en kvinne,31 år,har et barn,er gift,og har dessverre fått tilbakefall på kreft.. Det kom først i høyre bryst i 2008,det ble fjernet sammen med 12 lymfeknuter under armen/bryst-arm. Så var det seks runder med cellegift,3 uker mellom hver.. Så 25 runder med strålebehandling.. Så i februar i fjor fikk jeg tilbakefall,og nå er det spredd til leveren,lymfesystemet i magen,skjelettet,beinmarg,i L4 og L5 bak i venstre side nederst i ryggen og i brystkassa.. Og legen har gitt meg 2-3 år å leve.. Jeg går på sterke medisiner som sterk morfin og metadon blandt andre.. Jeg har i flere uker vært i dårlig form..og i kveld merket jeg noen underlige,irriterende,urolige kribblinger i underlivet mitt,nedover i føttene,og i neglene.. Og det gjør meg snart Gal,og foresten,det sitter i panna også/hode!! Hva gjør jeg nå da?? Hva er dette?? Har hatt så vanskelig for å svelge og det føles ut som noe sitter i halsen.. Har dårlig matlyst,men hvis jeg spiser så må det være Banos på grovskive og med melk.. Vet du hva dette er? Og hva kan hjelpe mot dette?
  Mvh Desirée 😊😔😬😳😫😤😥😵😑PS: hvor ligger bukspyttkjertelen ? Jeg er så redd for at det kan være noe sånt!..😔Vær så snill å svare meg hvis du kan 😊🌸

 52. Trist å høre om kreften din, Jeg var hos øre,nese, hals for ett halv år siden fordi jeg følte at det satt noe fast nederst i halsen,,,,han sjekket og det er bare en følse du har sa han, men den er ubehaglig ens det pågår, Han hadde heldigvis rett. forsvant etter noen uker 🙂 Håper det er sånn for deg også…Det andre ubehaget kan være bivirkninger av medisinene…god bedring.

 53. Hei😊Og tusen takk for at du svarer ,det betyr mye for meg!😊💕
  Jeg har vært syk i mange uker nå..stygge stygge slimkløser,vanskelig for å puste,det piper og skraller i brystet/lungene. Og så har jeg jo spredning til brystkassa/hals..så derfor tror jeg at det kan ha spredd seg dit også!.. Jeg håper på det beste. Men forbereder meg på det værste!..
  Har du en link på hvordan hele kroppen ser ut inni. Da kan jeg berolige meg selv😉😊🌸💕

  Med Vennelig Hilsen
  Desirée 🌸😊🌸

 54. Hei alle! Fin side og «ny lidelse» RH å lese om! Havnet her etter søking på lavt blodsukker (hypoglykemi, føling, gå tom, «å sjaga») etter nettopp å ha tatt glukosebelastningstest hos legen. De finner ikke ut om jeg har risiko til å utvikle diabetes 2, og 3-4 måneders lavkarbokost hadde visst ingen virkning.
  Den testen går som kjent ut på å drikke søtt og måle Bls etter 2 timer. Diabetes ved over ca.10 % (11,1 mmol/liter), nedsatt sukkertoleranse (insulinresistens) fra 6,2 til 10 %, og normalt under 6,2 %, men har ikke funnet nevnt at langt under 6,2, altså nede under 3 og 4 % kan forekomme, det som dere kommer inn på her. Tre timer etter teststarten skulle jeg rake litt løv, men var helt tom og måtte sette meg ned. Fra yngre år er jeg godt kjent med det å gå tom under særlig skiturer, men unngikk det oftest ved å drikke søtt/spise marsipan eller hvile med skikkelige brødblingser, like før det slo til. Da kjentes kroppen så underlig lett, som om jeg svevde.
  Har vært greit å unngå søtt noen måneder nå, spiser nøtter, mandler, valnøtter og div. kjerner, 100 % grovt brød, men bare lite, noe fiberknekkebrød, og ellers pålegg: sardiner, fisk, rogn, spekemat, geitesmøreost, brokkoli, store havregryn og bær.
  Skal søke mer på nettet, nå når jeg er på sporet.
  Hilsen Bror

 55. Heisann! Jeg er en jente, som nå går på en internatskole med mye idrett. I fjor fikk jeg konstantert lavt stoffskifte etter mye klaging på slapphet, svimmelhet og kvalme. Disse symptomene bedret seg ikke masse etter medinisering og jeg tok nye blodprøver, som tydet på at blodsukkeret mitt kunne være litt lavt (legen trodde jeg var fastende når jeg hadde spist frokost). Har også det siste året opplevd å få en del slike «anfall» etter måltider, hvor jeg ble svimmel, slapp, kvalm, forvirret, irritabel, engstelig, med hjertebank osv. Mamma prøvde en gang å tvinge i meg sukker, og det hjalp – til en stor overraskelse for oss begge. Etter dette fant vi ut om denne tilstanden «reaktiv hypoglykemi» og min fastlege sendte meg videre til endokrinolog. Han nevnte også denne tilstanden og lurte på om jeg kunne ha dette. Jeg har prøvd å spise jevnt, kutte ut sukker og spise lav-karbo brød.. Når jeg nå nylig skulle ta glukosebelastningstest, var blodsukkerverdiene mine normale, og jeg følte meg fort som en hypokonder. Det triste med dette er at jeg er så sikker på at jeg har denne tilstanden, og ønsker bare å det diagnostisert og komme videre med livet mitt. Dietten min hjelper mye og jeg føler meg generellt mye bedre. Likevel er det vanskelig og sårt.. Føler meg som en hypokonder, i og med at alle mine ubehag er «usynlige». I tillegg synes jeg at de anfallene jeg har fått har vært vanskelige å takle.. Det er ubehagelig, skremmende, flaut og jeg føler meg misforstått. Jeg er frustret fordi jeg ikke har fått noe diagnose og er så utrolig redd for at legen min skal avvise denne tilstanden, da jeg vil være tilbake på null svar på mine tusen spørsmål. Vet ikke hvorfor jeg skriver her egentlig, tror jeg bare trenger å skrive til noen jeg håper vil forstå. Har også en del spørsmål:
  -kan det være en sammenheng mellom stoffskifte og denne tilstanden?
  jeg er forsiktig med å trekke konklusjoner om andre plager opp mot stoffskifte, men kan ikke la være å sette spørsmålstegn rundt dette likevel.
  -er det normalt med hjertebank, også om natten?
  har problemer med å sovne fordi hjertet mitt dundrer sånn.. våkner av og til også om natten pga hjertebank.
  -er det bare jeg som opplever slike «blodsukker-anfall» (om det er det jeg har) som traumatiske?

  Hilsen frustrert jente!

 56. Til Ing vedr. første halvdel av innlegget ditt: Husker fra tidligere konkurranser og treningsøkter at det var gjengs oppfatning at man skulle spise et «normalt» måltid et par timer før, og være forsiktig med eller helt unngå søt drikke etc. før start. Enkelte kunne nemlig få for heftig insulinrespons på blodsukkeret, slik at dette ble lavt, og risikoen for å gå tom under konkurransen ble stor. I tillegg tålte enkelte dårlig en intens start, for da ble musklenes blodsukkerlagre tømt før kroppen fikk igang fettforbrenning. Så noe slikt kan du jo ha opplevd når dere er aktive ofte. I sin tid ble lansert en såkalt oppfyllingskur før bl.a. lange skirenn (7-mila, Grenaderløpet og Birken), og den tok en uke: Først karbofritt 3-4 dager, men proteiner og fett + trening daglig, og da skulle det smerte og du ble slapp etc. Så slo du om til bare karbo resten av uken, trente bare lite, men justerte ned inntaket mot siste dag før startdagen.
  Teorien var at musklenes BS-lagre først ble effektivt tømt og deretter påfylt til maksimum.
  Prøvde kuren, men fant ikke at den hjalp meg. Under de 12 første Grenaderløpene mine (8-9 mil) gikk jeg tom på Kleivstua og måtte stå og spise og drikke masse, før jeg kunne komme meg videre med redusert tempo, men så hadde jeg lært (eller jeg maktet ikke sånt starttempo), så de neste 18 gikk mer jevnt.
  Jeg har inntrykk at legegruppen på Rotnes i Nittedal har god greie på disse tingene, men jeg har også en del spørsmål jeg vil ta opp ved neste besøk om 10 dager, bl.a. om jeg bør ha egen BS-måler så jeg kan se endringene ved forskjellig type mat.
  Dine anfall er nok kraftigere og annerledes enn det jeg har opplevd som å gå tom. For meg er det da bare å hvile eller gå langsomt +spise. Brukte ofte marsipan og ganske søt solbærsaft på langturer, og kviknet gjerne til etter 10-15 min.
  Stoffskifte kan jeg ikke kommentere, og at du kjenner hjertet slå vet jeg ikke om betyr noe. Jeg kjenner mitt litt ubehagelig når jeg ligger på venstre side, og når jeg har tanker som gnager ubehagelig.
  Lykke til med å finne ut av det og så få alt i orden!
  Bror

 57. Hei! Beklager sent svar til Isabell (som sikkert har vært hos legen allerede). Det kan være en ide å ta sukkerbelastningstest der man drikker sukkervann og tar blodprøver underveis. Men dette kan også være ganske ubehagelig hvis man er veldig plaget av svingende blodsukker. Det finnes også avanserte peptid-tester, men som jeg er usikker på om man kan ta utenom sykehus. For de fleste stilles diagnosen ikke på bakgrunn av blodprøver (ettersom de ofte viser «normalen»), men på bakgrunn av symptomene.
  Vennlig hilsen Morten

 58. Har hatt lågt stoffskifte nokre år, fått tyroxin men ikkje betring i symptom. Har no vore til ein spesialist på stoffskiftesjukdom. Han målte blodsukkeret til 3,9 og diagnostiserte meg med hypoglukose. Fekk med blodsukkermåleapparat heim og beskjed om å besøke ernæringsfysiolog. Dette er forsåvidt ok, kanskje det er svaret eg treng? Lurar på om det er slik at blodsukkeret «heilt tilfeldig» kunne ligge på 3,9 då eg tok prøvene? Eller er det slik at det for dei aller fleste er på ein liten nedtur innimellom? Blei plutseleg litt skeptisk her, for då eg målte blodsukkeret då eg kom heim, hadde eg 6,1, men då hadde eg hatt litt middag rett føre…

   • Nei, ikkje fastande. Skulle eg vore det, kanskje? Fekk ikkje beskjed om det…
    Ser at det er eit visst mønster i at blodsukkeret ligg litt under 4 når klokka er ca 10, ein time før lunsj. Men det er vel bare vanleg? Burde vel ha ein liten matbit då?

 59. Hei.
  Jeg mistenker at dette er årsak til mine plager. Jeg skal ta glukosebelastning hos legen i morgen. Går på diett gluten, melk og soya og spiser lite sukker. Jeg blir dårlig hver helg når jeg inntar ekstra sukker og karbohydrater og kan være dager ellers og.
  Så er spørsmålet….det virker som at når jeg har inntak f.eks sukkerbrus over flere dager og så spiser/drikker mye en påfølgende dag, blir jeg skikkelig dårlig. Merker det litt de andre dagene og i tillegg.
  Skal jeg da spise sukker og dritt jeg vet jeg blir dårlig av i kveld eller skal jeg la vær? Hva trigger kroppen mest for å få riktige svar i morgen.?

 60. hei.
  har hatt en kriblende følelse i bryst/hals regionen og økt blodtrykk i de siste dagene.
  lurer på om det kan ha noe med at jeg begynte å innta et trenings/diet supplement kalt CLA(conjugated linol acid) denne fettsyren skal vis senke insulin nivået såvidt som jeg vet og hjelpe vedkommende å miste fett og opprettholde mer energi under en «cut». det er ikke direkte vondt eller virker farlig men kjennes bare ekkelt.
  doserer 3000mg daglig. kan disse symptomene forekomme i et tilfelle med slik supplementering?

 61. Hei!
  Kanskje dette kan forklare disse ubehagelige «anfallene » mine? !
  Hadde ett senest i kveld. Spiste middag,fikk lyst på noe søt etterpå ,så spiste noe smågodt .ca par timer etterpå ble jeg plutselig utrolig slapp og ør/svimmel så kommer hodepine, kvalmen og vondt i magen og skjelven. Etter 20 min er kvalme og hodepine nesten borte, og jeg blir veldig frysen og kald .men føler på en indre dirring ,som og ha en elektrisk tannbørste i magen resten av kvelden. Denne gang fikk jeg ikke angst. Men noen ganger under slike anfall kan jeg få angst og da blir pulsen også skyhøy. Legen har sagt syntomene mine er nok mest psykisk. Da jeg blir verre i perioder med stress(er småbarns mamma ) , men når jeg er stresset og sliten sliter jeg med matlysten og glemmer og ete regelmessig. Har lettere og hive i meg noe mer usunne alternativer isteden for da. Melk tåler jeg dårlig, og brød har jeg sluttet og spise av samme grunn. Blir bedre av et knekkebrød eller to med noe kjøttpålegg.
  Har også i mange år hatt veldig behov for proteiner, om jeg ikke spiser nok av det i løpet av en dag føler jeg meg sulten og diffust uvel. Vanskelig og forklare, men blir alltid bedre etterpå jeg har spist. Vet ikke om det har sammenheng, eller bare vane.
  Det er iallfall veldig frustrerende og gå slik, og bli uvel når man spiser noe feil og uvel når man ikke spiser ofte nok. Og 1 glass vin kan jeg nesten bare glemme, det blir jeg veldig uvel av, gjerne dagen etter med sjelving og dirring i kroppen osv.
  Jeg prøver og ikke fokusere så mye å tenke på disse tingene, etter legens anbefaling . Men det er vanskelig når det styrer mye av hverdagen og man ikke er helt enig om at alt sitter bare i hodet og er psykisk…

 62. jeg har selv symtoner som kvalme , etter hver ting jeg gjør , må jeg hvile . mye trøtt , svimmel ekstra hjereslag ), diabetes 2 og sugen på søtt samt har mye soppinfeksjon og risting inne i kroppen og har etter flere år drevet for meg selv og blitt mye stress, hva er problemet , går på hjertemedisin og føler meg verre?

 63. Hei! Jeg er ei jente på 13- snart 14 år. Som har hatt en ekkel følelse, over lengre tid. Jeg blir plutselig svimmel og jeg har den følelsen av at jeg ikke er «inni» meg selv. Jeg gjør ting, men husker det ikke etterpå. Jeg skjelver innvendig og får en gelefølelse! Jeg er veldig bekymret for meg selv. Kan noen vær så snill fortelle meg hva dette kan være? Og hva jeg skal gjøre?

  • Kjære Jenny! Slike opplevelser er ubehagelige, og det beste rådet jeg kan gi deg, er å ta kontakt med helsesøster på skolen din eller lege. Selv om det ofte er naturlige forklaringer, er det viktig å få tatt en grundig legesjekk. Pass på å spise før og etter du trener og drikk nok vann. Lykke til! Dette kommer til å gå bra, vennlig hilsen Morten (som har skrevet denne bloggen).

 64. Hei
  Så lenge jeg kan huske har jeg hatt forstoppelse, men jeg får det bare av og til. Noen ganger får jeg krampe i legger og føtter, men det skjer ikke så ofte- så det er kanskje vanlig?
  Jeg opplever også noen ganger i uka at jeg blir svimmel og det kjennes ut som hjertet mitt hopper over et slag.
  Jeg har også perioder jeg blir veldig deppa, den eneste grunnen til at jeg er kommer meg ut av senga før skolen er presset på fraværsgrensa og fra foreldre.
  Jeg har også blitt helt avhengig av sukker. Har lyst på det hele tiden, og når jeg bestemmer meg for å ikke spise det, er det eneste jeg tenker på at jeg vil ta det.
  Jeg sliter også litt med migrene. Får da synsforstyrrelser og veldig vondt i hodet.
  Tåler heller ikke melk (det er ikke laktosen jeg reagerer på)

  Men en annen ting jeg også opplever. Om morgningen dagen etter jeg har spist godteri, blir jeg veldig kvalm. Det skjemmes ut som at magesyren ligger oppover halsen..

  Jeg vet ikke hva disse symptomer passer til. Lignet på de over.

  • Hei! Det høres slitsomt ut. Kanskje du skulle prøve å ta en tur til legen og sjekke at alt er i orden? Det kan jo være at du mangler næringsstoffer eller annet. Vennlig hilsen Morten

 65. Hei, jeg lurer på: har du en kildehenvisning til symptomene du beskriver her? Jeg har søkt ganske lenge og finner ikke tilsvarende symptomliste noe annet sted enn på denne bloggen. Hvor har du hentet symptomlisten og sykdomsbeskrivelsenfra? Finnes det et medisinsk nettsted som beskriver dette på tilnærmet lik måte som deg?
  Hilsen ei som trenger det.

 66. Flott side, godt beskrevet. Er sikker på symptomene. Har også hatt det slik at jeg lurer på hvilket gress jeg kan spise når jeg er på tur. Selv om jeg spiste før jeg gikk hjemmefra. Har målt blodsukker, det er helt fint. Nå skal flere tester tas.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s